SOS-KINDERDORF INTERNATIONAL

Noodhulp voor Afghaanse vluchtelingen gaat verder in Pakistan

Innsbruck, 20 maart 2002 - Een SOS-medisch centrum in Peshawar, een medische hulppost in het vluchtelingenkamp Shamshatu, een tijdelijke school en twee speelterreinen zullen tegen 21 maart 2002 worden ingehuldigd. Hooggeplaatste vertegenwoordigers uit Pakistan en internationale organisaties, evenals de Ambassadeur van SOS-Kinderdorf International, Prinses Salimah Aga Khan, zullen de openingen bijwonen.

Op 20 maart 2002 zal een SOS-medisch centrum in Peshawar worden geopend door de Gouverneur van de Noord-Westelijke Provincie. De noodhulpfaciliteit zal de belangrijkste medische zorgen toedienen aan de Afghaanse vluchtelingen, vooral kinderen. De faciliteit is uitgerust met een röntgenapparaat en een laboratorium, en het zal mogelijk zijn er kleine operaties op intern verpleegde patiënten uit te voeren. Dagelijks kunnen er tot 300 patiënten worden behandeld, en er zijn 50 bedden beschikbaar. Daar ondervoeding één van de grootste problemen is bij vluchtelingen, zal er ook een poging worden gedaan om een voedselprogramma op te zetten.

De opening van een medische hulppost, die de SOS Kinderdorp heeft opgezet in het vluchtelingenkamp Shamshatu, zal de volgende dag plaatsvinden. Hier kunnen dagelijks minstens 30 patiënten, vooral kinderen jonger dan twaalf, worden verzorgd. Ernstige gevallen zullen worden overgebracht naar het SOS-medisch centrum in Peshawar. Een vaccinatieprogramma tegen het wijdverspreide Hepatitis B-virus gaat binnenkort van start.

Op 21 maart 2002 zal Prinses Salimah Aga Khan een tijdelijke school inhuldigen, die zich ook in Shamshatu bevindt. In de school krijgen tot 500 kinderen les in twee 'ploegen'. De ochtendlessen voor 180 kinderen jonger dan acht, die nooit eerder naar school zijn gegaan, zijn reeds begonnen. Over minder dan een maand gaan de middaglessen van start voor meisjes tussen negen en zestien die nooit enige vorm van onderwijs hebben genoten.

Speelterreinen in vluchtelingenkampen zijn één van de andere initiatieven van SOS Kinderdorp die de Afghaanse kinderen ten goede komen. De doelstelling van deze speelterreinen is kinderen die niet veel omhanden hebben, ten minste enkele activiteiten te bieden om hun vrije tijd op te vullen. Bovendien zal onderwijs via spel en plezier de kinderen helpen het trauma van de oorlog en het verlies van hun thuis te verwerken. Op 20 november 2001, de Internationale Dag van het Kind, werd reeds een speelterrein geopend in Shamshatu.

Prinses Salimah Aga Khan, die één dezer dagen twee andere speelterreinen zal openen, steunt de organisatie al jaren en werd in november 2001 aangesteld als Ambassadeur voor SOS Kinderdorp, tijdens de inhuldiging van een Tibetaans SOS Kinderdorp en een SOS Hermann Gmeiner School in Gopalpur, India.

SOS-Kinderdorf International, Communications, Hermann Gmeiner Strasse 51,
P.O. Box 443, A-6021 Innsbruck, Oostenrijk
Daniel Dejean de la Bâtie, Tel.: +43/512/3310-129, Fax: +43/512/3310-27
e-mail: Daniel.Dejean@sos-kd.org, Homepage: http://www.sos-kd.org

20 mrt 02 15:56