amsterdam oud zuid

P.C. Hooftstraat niet in handen van georganiseerde criminaliteit

Het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid heeft kennisgenomen van het eindverslag met aanbevelingen van het Project Bestuurlijke Criminaliteitsbestrijding (BCB) in Amsterdam Oud Zuid. Het project bestond uit het doorlichten op criminele infiltratie van een bouwblok in de P.C. Hooftstraat. Het project BCB is uitgevoerd door een werkgroep bestaande uit medewerkers van het Van Traateam, de politie en het stadsdeel. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de P.C. Hooftstraat in handen is gevallen van de georganiseerde criminaliteit. De P.C. Hooftstraat wordt op dit moment niet aangemerkt als verhoogd risicogebied. Dat neemt niet weg dat het Van Traateam in individuele gevallen wel degelijk aanleiding ziet tot nader onderzoek.

Door de werkgroep is de aanbeveling gedaan een inhaalactie te houden om gebreken in vergunningverlening en handhaving te herstellen. Daarbij wordt ook

naar het wonen boven de winkels gekeken. Indien sprake is van woningonttrekking kunnen maatregelen worden genomen. Een versterking van de woonfunctie komt de veiligheid in de straat ten goede. Een tweede aanbeveling is om de handhaving door het stadsdeel integraal aan te pakken en de informatievoorziening binnen het stadsdeel te verbeteren. Het Dagelijks Bestuur had al eerder besloten tot een integrale aanpak van de handhaving in het gehele stadsdeel. Een verbetering van de vergunningverlening en handhaving heeft een preventieve werking naar mogelijke overtreders en heeft een ontmoedigend effect op criminele activiteiten. Een derde aanbeveling is om een functionaris bestuurlijke criminaliteitsbestrijding binnen het stadsdeel aan te stellen als meldpunt voor signalen van mogelijke criminele infiltratie in het stadsdeel. Een dergelijke functionaris met die taken in zijn pakket is inmiddels aangesteld.

De gemeente Amsterdam heeft met het Wallenproject aangetoond dat het openbaar bestuur een belangrijke rol speelt in het bestrijden van de georganiseerde criminaliteit. Het gemeentebestuur wilde als pilotproject de aanpak ook in andere gebieden van de stad toepassen. Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid was geĂŻnteresseerd en besloot met de door het Van Traateam ontwikkelde methodiek en opgedane ervaringen een bouwblok in het stadsdeel door te lichten op criminele activiteiten. De P.C.Hooftstraat is gekozen omdat het een economisch belangrijk gebied is, met een bijzondere uitstraling, waarin veel geld omgaat. De al niet geringe prijzen van onroerend goed en huurprijzen van winkels zijn de afgelopen jaren nog sterk gestegen. Veel winkeliers hebben kostbare verbouwingen uitgevoerd. Al met al had de P.C. Hooftstraat een aantrekkelijke straat kunnen zijn voor investeringen door het georganiseerde criminele circuit.

Het Dagelijks Bestuur en het Van Traateam zien het onderzoek naar de P.C Hooftstraat als afgerond. Het is een nuttige oefening geweest met geruststellende resultaten. De ontwikkelingen in de straat zulen echter scherp in de gaten worden gehouden. Het stadsdeel trekt lering uit het project door de opgedane ervaringen in de reguliere werkprocessen onder te brengen.

(c) 20 maart 2002 stadsdeel Amsterdam Oud Zuid - colofon - disclaimer