Provincie Zuid-Holland

19-03-2002

Ontheffing exceptioneel transport via één loket

Gedeputeerde staten van Zuid-Holland (GS) willen met de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) een samenwerkingsovereenkomst aangaan voor het verlenen van ontheffingen voor exceptionele transporten over provinciale wegen. Een vervoerder heeft voor zon buitengewoon transport een vergunning nodig van de wegbeheerder. Door de samenwerkingsovereenkomst wordt het voor vervoerders eenvoudiger een ontheffing te krijgen, zij hoeven zich dan immers nog maar tot één instantie te richten: de RDW.

Het samenwerkingsverband komt niet helemaal uit de lucht vallen. De afgelopen twee jaar is een proef genomen met de zogenaamde 1-loket functie. Hoewel er nog wel knelpunten zijn in de uitvoering, willen beide partijen de proef een meer structureel karakter geven. Zo vallen veel aanvragen buiten de mandaatgrenzen van de oorspronkelijke overeenkomst (transport is te lang, te breed of te zwaar). Zulke aanvragen komen dan toch bij de betrokken wegbeheerders terecht die daarover dan weer een besluit moeten nemen. In het voorstel tot continuering wordt daarom gelijktijdig voorgesteld deze grenzen op te rekken. Afhandeling kan dan sneller plaatsvinden en dat levert tijdwinst op voor de RDW en de transporteur. Bovendien worden de kosten daardoor lager, er werken minder mensen aan een ontheffing.

Mandaatgrenzen
De nieuwe mandaatgrenzen zijn nu: breedte 4.40 m (was 3.35 m.), lengte 35.00 m (was 27.50), gewicht 100 ton (was 50 ton), hoogte 4.50 m (was niet geregeld).

Tijdens de proef werkten niet alleen diverse wegbeheerders in Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant samen, ook waren politie, VNG en Transport en logistiek Nederland vertegenwoordigd in een stuurgroep. Uiteindelijk moet de samenwerking bij wet geregeld worden. Daarvoor is naar verwachting nog een jaar nodig. Betrokken partijen willen daarop niet wachten. Verantwoordelijk gedeputeerde Rinus Houtman: "Uiteindelijk is de transporteur daar niet mee gebaat. Het gaat ons er juist om het voor hen eenvoudiger te maken. Wij regelen dat onderling wel achter onze voordeur. We willen het vooral praktisch houden."