FNV

Taskforce Diversiteit van start
Vrouwenbond - vrouwenb@dds.nl

"Niet praten maar doen." Dit zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal tijdens de openingsconferentie van de Taskforce Diversiteit van de FNV en de bonden op 30 januari. Lid worden van een vakbond en daarin actief worden moet nu daadwerkelijk aantrekkelijk worden voor jongeren, etnische minderheden en vrouwen. Tijdens de conferentie werden ervaringen met diversiteitbeleid en vernieuwing van het vakbondswerk uitgewisseld en ideeën voor de toekomst naar voren gebracht.

De taskforce, bestaand uit de voorzitters van de FNV en de bonden en de bondsbestuurders die verantwoordelijk zijn voor het doelgroepen- en diversiteitsbeleid, heeft als taak om het diversiteitsbeleid van de FNV meer status te geven, actief uit te dragen, op de agenda te houden en te concretiseren. Want praten over doelgroepen en diversiteit gebeurt al heel lang. Toch is er nog geen sprake van structureel beleid dat in alle producten en diensten van FNV en bonden terug te zien is. Tijdens het FNV-congres in juni 2001 werd daarom besloten tot het instellen van de taskforce. Dat daadkracht nodig is, onderstreepte De Waal op de conferentie aan de hand van een parabel over drie kikkers. "Aan de oever van een sloot, zitten drie kikkers. Na lang nadenken besluit de middelste kikker om in het water te springen. Hoeveel kikkers zitten er nog aan de kant? Het voor de hand liggende antwoord is twee. Fout! Het juiste antwoord is drie. Het gaat er niet om dat kikkers -of mensen - iets beslissen, maar dat ze ook daadwerkelijk iets doen. Anders gezegd: 95 procent van de managers, bondsbestuurders, voorzitters en beleidsmedewerkers praat over de juiste dingen; 5 procent doet ook werkelijk de juiste dingen."

Op de conferentie werd een aantal inspirerende voorbeelden van activiteiten van de bonden op het gebied van diversiteit uitgewisseld. Verschillende bonden werken aan het vernieuwen van het vakbondswerk. Om het vakbondswerk aantrekkelijker te maken voor jongeren, etnische minderheden en vrouwen worden activiteiten nu vaak meer gericht op de werksituatie van leden, worden congressen zo georganiseerd dat ze meer uitnodigen tot het uitwisselen van ideeën en kaderleden krijgen cursussen in het opzetten van aantrekkelijk vakbondswerk. Verschillende bonden hebben projecten voor doelgroepen. FNV Bondgenoten biedt in het project `Kadova` (Kansen aan de onderkant van de arbeidsmarkt) laagdrempelige dienstverlening aan aan etnische minderheden. Zo biedt bijvoorbeeld een vakbondscentrum van Bondgenoten in Den Haag een computercursus, een cursus `Nederlands als vaktaal`, sollicitatietrainingen en wordt juridisch advies en loopbaanbegeleiding gegeven. De Kappersbond heeft bijeenkomsten georganiseerd waar `black hairdressing` onder de aandacht werd gebracht van de traditionele kapperswereld. De Aob heeft bijeenkomsten gehouden met een vacaturemarkt voor herintreders en invalkrachten, werknemers met een relatief slechte positie, onder wie veel vrouwen. De Horecabond heeft een project voor werklozen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, onder wie veel etnische minderheden. Zij worden opgeleid en bemiddeld naar een baan in de horeca. De FNV werkt op dit moment aan een diversiteitscan. Met deze scan wordt het werkprogramma van de vakcentrale getoetst op de mate van diversiteit op het moment dat de jaarplannen in de maak zijn.

Tijdens de conferentie werden ook belemmeringen genoemd voor het voeren van een succesvol diversiteitsbeleid. FNV en bonden hebben te weinig zicht op het belang van vrouwen, etnische minderheden en jongeren om lid te worden en te blijven van een vakbond, was de conclusie van de deelnemers aan de conferentie. Er is ook te weinig kennis en ervaring om goede producten en diensten aan de diverse groepen te leveren. Ook blijkt de cultuur in de verenigingen en de werkorganisaties niet bevorderlijk voor het diversiteitsbeleid. Vakbonden en vakcentrale zijn in zichzelf gekeerd en er heerst te veel een vergadercultuur. Ook wil men bij diversiteitsbeleid te snel resultaten zien, terwijl het juist om een lange adem vraagt, vonden de aanwezigen.

De deelnemers aan de conferentie hadden ook allerlei ideeën voor toekomstig diversiteitsbeleid. Zo willen verschillende bonden in gesprek komen met vrouwelijke leden, jongeren en etnische minderheden en vragen aan die leden om mee te denken over beleid en activiteiten. Ook vonden de deelnemers aan de conferentie dat het vergadercircus moet verdwijnen en zijn de bonden voorstander van een diversiteitstoets voor hun producten en diensten. Ook moeten er duidelijker keuzes gemaakt worden in het vakbondswerk, er moeten prioriteiten gesteld worden.

De taskforce gaat met alle ideeën binnenkort aan de slag.

20 maart 2002

Dit bericht is een resultaat van uw abonnement op http://www.fnv.nl/vrouwen. U kunt uw abonnement wijzigen op http://www.fnv.nl/berichtenservice. Wilt u weten wat uw collega verdient? Check: www.vrouwenloonwijzer.nl