Gemeente Wassenaar

Brief V'burg 2010 aan 2e Kamer-commissie VROM
20-03-2002

Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Tweede Kamer commissie VROM

Geachte leden,

Op 27 februari jl. is er een rondetafelgesprek geweest tussen uw commissie, samen met de leden van de vaste commissies Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Verkeer en Waterstaat en delegaties van landelijke organisaties. Uw commissie zal, samen met de andere commissies, op 25 maart en 15 april as. deel 3 van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening behandelen, zodat vóór het verkiezingsreces er een standpunt van uw commissie bekend is.

Onze argumenten voor behoud van het vliegkamp en tegen verplaatsing, zijn in bijlage 1 voor u op een rij gezet. Al eerder hebben wij ons standpunt gemotiveerd onder uw aandacht gebracht. Over het vliegkamp worden vele, niet altijd gefundeerde uitspraken gedaan. Veiligheid, financiële (on)haalbaarheid, woningbouwmogelijkheden elders en zorgvuldige besluitvorming zijn voorbeelden van argumenten die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven. Bijgaande lijst is ten opzichte van onze eerdere berichtgeving geactualiseerd aan de hand van zeer recente ontwikkelingen en inzichten, inclusief vermelding van de bronnen waarop onze argumentatie is gebaseerd.

De inbreng van de landelijke organisaties op 27 februari jl. in het rondetafelgesprek met de TK-commissies geeft ons aanleiding te illustreren hoe terecht de zorg is van de landelijke organisaties over de ruimtelijke kwaliteit. Bijlage 2 geeft in concreto inzicht in de beleidsprocessen tot nu toe omtrent de rijksbufferzone en het marinevliegkamp Valkenburg.

Voor een goed overzicht vindt u hierbij verder de werkkaart 1999 van de Rijksbufferzone Den Haag Leiden Zoetermeer, behorend bij de VINEX en vooralsnog geldend tot 2010. Ons inziens geeft deze kaart een goed inzicht in het belang van de open, groene ruimte tussen de stedelijke agglomeraties van Haaglanden en Leidse Regio.

Wij vertrouwen erop dat deze stukken u van dienst zijn voor een goede welafgewogen besluitvorming.

Met vriendelijke groeten,
Namens de Intergemeentelijke Stuurgroep Valkenburg 2010,

Bijlage 1
Bijlage 2
Bijlage 3