Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Donderdag 21 maart 14.15 uur
Cristiana Panella
Les terres cuites de la discorde. Déterrement et écoulement des terres cuites anthropomorphes du Mali: les réseaux locaux Faculteit Sociale Wetenschappen
Promotor: prof. dr. R.M.A. Bedaux
Dit proefschrift is verschenen als CNWS publicatie, ISBN 90-5789-074-7 (voor recensie-exemplaren en bestellingen: 071-527 2987 e-mail: j.jansen@let.leidenuniv.nl )

Studie naar clandestiene handel in kunstvoorwerpen uit Mali

De handel in kunstvoorwerpen neemt wereldwijd de derde plaats in van illegale handelspraktijken, en komt na de drugshandel en computerfraude, maar nog voor de wapenhandel. Als eerste heeft Cristiana Panella de locale aspecten en netwerken van de handel in aardewerken beelden, uit Mali in kaart gebracht. Deze beelden, die mensen en dieren voorstellen, werden vanaf de jaren vijftig van de twintigste eeuw te koop aangeboden, naast de reeds courante houten beelden, en hebben gedurende dertig jaar de internationale handel in Afrikaanse kunst gevoed. Aanvankelijk werden deze voorwerpen gezocht aan het oppervlak van archeologische vindplaatsen, maar later werden bij het zoeken ernaar hele vindplaatsen afgegraven in opdracht van handelaren. In 1985 zijn in Mali zowel het graven naar als de export van deze beelden verboden, en komen ze langs clandestiene kanalen op de markt.

Informatie: Hilje Papma, wetenschapsvoorlichter, 071-527 3282