Provincie Groningen

Groningen, 21 maart 2002 Persbericht nr. 43

Inspectie Milieuhygiëne beoordeelt provinciale uitvoering van Besluit Risico Zware Ongevallen als goed

In 2001 onderzochten de Inspectie Milieuhygiëne en het Interprovinciaal Overleg (IPO) de landelijke uitvoering van het Besluit Risico Zware Ongevallen. De Inspectie beoordeelde de uitvoering van de Provincie Groningen ten aanzien van de werkprocedures, het inspectieprogramma, de coördinatie en aanwezige kennis en ervaring als "goed". Sinds medio 1999 is het Besluit Risico Zware Ongevallen van kracht. Twaalf bedrijven in onze provincie vallen onder dit besluit. Hierin zijn verplichtingen voor bedrijven vastgelegd over het voeren van beleid voor de beheersing van risico's van zware ongevallen en de uitvoering daarvan met een veiligheidsbeheerssysteem.

De Provincie Groningen houdt toezicht en voert samen met de Arbeidsinspectie en de regionale Brandweer veiligheidsinspecties uit. Ook de veiligheidsrisico's van deze bedrijven worden door de Provincie beoordeeld. Zes bedrijven hebben te maken met risico's die verplichten tot het op stellen van een speciaal veiligheidsrapport. Deze werden in 2001 bij de Provincie ingediend.

In 2001 zijn tien meerdaagse inspecties uitgevoerd ter beoordeling van de risico's. Vóór 1 juli 2002 zullen alle twaalf bedrijven geïnspecteerd zijn en alle beoordelingen zijn afgerond.

Het IPO stelt vast dat de overheden veel inspanning hebben moeten leveren om van de bedrijven de informatie te krijgen die nodig is voor het beoordelen van de risico's. Net als bij de andere provincies blijkt de werklast aanzienlijk groter dan de gelden die het Rijk daarvoor beschikbaar heeft gesteld.