Nieuw-Vlaamse Alliantie

Vlaamse meerderheidspartijen plat op de buik voor PS (21/03/02)

Wat minister Verwilghen reeds aankondigde op het PS-congres van 10 maart, is vandaag bewaarheid geworden. Met steun van de Vlaamse meerderheidspartijen werd in de Senaat een Vlaams belangenconflict tegen Verwilghens wetsontwerp inzake de toegevoegde eentalige rechters verworpen.
Dankzij VLD, SP.A en Agalev wordt binnenkort in Brussel het aantal eentalige toegevoegde rechters van 25 naar 50 opgevoerd, het aantal eentalige toegevoegde parketmagistraten van 17 naar 34. De Vlaamse meerderheidspartijen tonen hiermee hun janusgezicht: in het Vlaams parlement verwerpen ze eenparig het wetsontwerp-Verwilghen, in het federaal parlement gaan ze het eenparig goedkeuren.

Wanneer Franstalig België een belangenconflict inroept, bvb. tegen het tijdskrediet, wordt alle hens aan dek geroepen en gaan de Vlaamse meerderheidspartijen snel door de knieën. Wanneer het Vlaams parlement unaniem hetzelfde doet, wordt dit verworpen, nota bene door dezelfde partijen die het belangenconflict inriepen. Zowel de Vlaamse als de politieke geloofwaardigheid van VLD, SP.A en Agalev is hiermee onder het nulpunt gezakt. Moeten we voortaan spreken van de Vlaamse VLD en federale VLD, de Vlaamse SP.A en de federale SP.A...?

Ondertussen mogen de Vlamingen de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel, de enige zinvolle oplossing voor de gerechtelijke achterstand, vergeten. Daarnaast blijft de pariteit in het Hof van Cassatie gehandhaafd, zodat de Vlaamse rechtzoekende veel langer moet wachten op een arrest, niettegenstaande de Nederlandstalige magistraten dubbel zo hard werken dan hun Franstalige collega's.

Het is bekend dat het ontbreken van Franstalige magistraten met kennis van het Nederlands in het wettelijk kader in Brussel niet toe te schrijven is aan de taalwetgeving, maar aan de systematische verwaarlozing van de zgn. tweederde regel gedurende 25 jaar (1/3e Franstaligen, 1/3e Nederlandstaligen en in totaal 2/3e tweetaligen). Vandaag reeds, nog vóór de bijkomende toevoeging van nederlandsonkundige magistraten, is het aantal Vlaamse magistraten onder 1/3e gezakt. Net zoals de Vlaams patiënt in tal van ziekenhuizen, komt ook de Vlaamse rechtzoekende in Brussel in de kou te staan.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, Algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be