Partij van de Arbeid

Cohen informateur nieuw college van B&W

Terug naar Nieuws

21 maart 2002

De fractie van de Partij van de Arbeid heeft hedenavond de stand van zaken met betrekking tot de collegeonderhandelingen besproken. Als resultaat daarvan stelt zij aan de fracties van de VVD, Groen Links, het CDA, de SP en D'66 nu de volgende procedure voor:

Er wordt thans een informateur aangesteld met de volgende taken:

Het openbaar maken van de door de heer Piersma opgestelde rapportage plus bijlagen;
nader analyseren van/doorvragen op de verschillende punten die door de heer Piersma zijn geïnventariseerd;
identificeren van knelpunten en benoemen van onderhandelingspunten;.

De informateur wordt in overweging gegeven om tenminste één of meer plenaire openbare zittingen te organiseren, waarbij de zes delegaties aan tafel zitten (raadszaal of Boekmanzaal) met de informateur als voorzitter en vragensteller. Het staat de informateur vanzelfsprekend vrij om ook openbare zittingen te beleggen met één of meer der betrokken partijen of in beslotenheid partijen - alleen of tezamen - te horen.

De informateur formuleert zijn conclusies. Die zijn vooral analytisch en feitelijk (en dus niet politiek) van aard en worden openbaar.

Hierna kan naar verwachting de formatie-fase starten. De PvdA gaat met één of meer der overige partijen openbaar onderhandelen over een "contract voor Amsterdam" (= akkoord op hoofdlijnen).

De PvdA heeft de heer Cohen bereid gevonden de taak van informateur op zich te nemen.

Tijdpad: de informatie zou vóór 29 maart (Paasweekeinde) moeten zijn afgerond. De PvdA vraagt daarom de andere partijen alvast de dinsdagavond en woensdagavond voor openbare besprekingen te reserveren.

Rob Oudkerk