Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

ALTERRA: Zijn Natuurminnende jongeren een bedreigde soort?

21 maart 2002

ALTERRA: ZIJN NATUURMINNENDE JONGEREN EEN BEDREIGDE SOORT?

Komt de hedendaagse jeugd nog wel eens in de natuur? Vinden jongeren natuur belangrijk? Of bestaat hun leefwereld vooral uit Pokémon, Action Man, Cartoon Network en Fox Kids, en zien ze alleen toevallig tijdens het zappen op TV wat natuur voorbijschieten op Discovery Channel? Met andere woorden: zijn natuurminnende jongeren een bedreigde soort?

Op 23 maart presenteert Alterra in Museum Naturalis te Leiden de uitslag van een enquête onder 400 jongeren van 14 tot 18 jaar, zowel allochtonen als autochtonen, afkomstig van scholen uit Amsterdam en St.Michelsgestel (Brabant). Daarin stond de vraag centraal: wat vinden jongeren van de natuur en wat voor natuur willen ze in de toekomst hebben? De bijeenkomst wordt geopend door mevr. G.H. Faber, staatssecretaris voor o.a. natuurbeheer. Zij zal ook de jongerenwebsite openen (www.biodiversitychat.com) die is opgezet voor de internationale conferentie over biodiversiteit (COP6) van 7-19 april in Den Haag.

Tijdens de bijeenkomst vindt een discussie plaats over dit onderwerp met een gemengd panel van jongeren, beleidsmakers en specialisten op het gebied van natuur- en milieu-educatie. Daarbij wordt onder andere gediscussieerd over het feit dat onze toekomstige natuur wordt 'gemaakt' door de beleidsmakers van vandaag, maar bestemd is voor de toekomst van onze jongeren. Moeten zij niet veel meer inspraak krijgen in het beleid? Een van de jongeren uit het panel zal door het ministerie van LNV worden geselecteerd om deel uit te maken van de Nederlandse delegatie en namens Nederland deelnemen aan de Youth Meeting die van 14-18 april parallel aan de hoofdconferentie wordt gehouden.

Mededeling voor de redactie,