Imtech NV

Imtech / Nieuws
Imtech Overig Nieuws

20 maart 2002

Imtech wereldwijd in beeld op olie- en gasmarkt

Grote projecten Imtech-Vonk

Een benzinepomp voor tankers

De internationale olie- en gasindustrie heeft continu de aandacht van verschillende Imtech-bedrijven. Het is een uitdagende markt. Maar ook een markt die steeds in beweging is door politieke ontwikkelingen, olieprijzen en de dollarkoers. Toch hebben Imtech-bedrijven als Imtech-Vonk, Imtech Marine & Offshore en Imtech Systems positieve verwachtingen over de toekomst. Imtech heeft op dit moment grote projecten voor de olie- en gasmarkt onder handen. Wereldwijd komt Imtech in beeld.

Voor Heerema Marine Contractors werkte Imtech aan het ombouwen van de Balder. Een kraanschip met een hijsvermogen van 7000 ton, voor de bouw van offshore-platforms. Met het oog op een miljoenencontract van BP voor het leggen van diepzeeleidingen in de Golf van Mexico, moest de Balder omgebouwd worden om ook pijpen te kunnen leggen. In consortiumverband met machinebouwer SAS Gouda zorgde Imtech voor een complete lasfabriek. Die komt op het dek van de Balder. De projectsom bedraagt een kleine twee miljoen euro. Een belangrijk onderdeel was de 'factory acceptance test'. Een succesvolle afsluiting van een soms moeilijke periode. Begin februari was de load-out; alle modules gingen op transport naar Mexico. Voor enkele Service-Engineers zit het werk er nog niet op. Zij gaan naar Mexico voor de inbedrijfstelling en uitleg over het systeem. Een uniek systeem op de gemodificeerde Balder is het door Imtech ontwikkelde Pipe Tracking Control System. Dit systeem registreert onder meer de multi-joints, ofwel de stukken pijpleiding. Bij mogelijke storingen later zijn alle gegevens over de kilometerslange pijpleiding bekend. Onontbeerlijk bij zo'n kostbaar project.

naar boven

Grote projecten Imtech-Vonk

Imtech-Vonk houdt zich bezig met elektrotechnische -, control- en automatiseringsinstallaties voor de olie- en gasmarkt. Voorbeelden van projecten zijn het KC Facilities Project in Nigeria, de ontwikkeling van het Rabi Oil Field in Gabon en het Champion-11 project voor Shell in Brunei.
Imtech zorgde voor de controle- en bewakingssystemen, de opwekking en distributie van energie. Maar ook voor de besturingssystemen en instrumentatie. Het bedrijf is betrokken van engineering tot inbedrijfstelling op locatie. Op dit moment werkt Imtech Vonk samen met Imtech Systems aan het project 'Bonny Non Associated Gas (Bonny NAG)'. Een fabriek in Nigeria die gas wint, behandelt en daarna levert aan de vloeibaar gas-fabriek op Bonny. Imtech-Vonk zorgt onder meer voor de elektrische substations en de besturings-, analyse- en meteringsystemen. Als de medewerkers van Imtech-Vonk klaar zijn, zorgt een speciaal team van de afdeling 'Commissioning en After Sales Services' voor inbedrijfstelling en training van de lokale medewerkers.

naar boven

Een benzinepomp voor tankers

Ten westen van het eiland Palawan op de Filippijnen ligt het gasveld 'Malampaya'. Shell Philippines Exploration BV boort daar naar gas. Shell bewerkt het gas op het 'Malampaya platform'. Daar wordt de vloeistof, die meekomt met het gas, van het gas gescheiden. Het gas gaat door een 500 km lange pijpleiding naar een raffinaderij, waar het van zwavel wordt gezuiverd, voordat het naar drie elektriciteitscentrales gaat. Shell wil weten hoeveel 'schoon' gas naar de centrales gaat. Daarvoor ontwikkelde Imtech drie meetstations met bijbehorende computersystemen. De vloeistof die van het gas vrijkomt, is een hoogwaardig condensaat, dat Shell verkoopt. Het condensaat wordt in een grote betonnen tank opgeslagen en eens per veertien dagen overgepompt in een tanker. Imtech Systems verzorgde een ingenieus systeem dat de verpompte hoeveelheid 'condensaat' meet. Vergelijkbaar met een benzinepomp, maar dan voor tankers.

naar boven