Rijksuniversiteit Groningen

Ritsert Jansen hoogleraar Bioinformatica

Bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen en de Faculteit Medische Wetenschappen van de RUG is Ritsert Jansen door het College van Bestuur benoemd tot hoogleraar Bioinformatica. De leerstoel is voor 0,8 bij W&N en voor 0,2 bij Geneeskunde ondergebracht. Jansen werkte voor zijn benoeming aan de RUG bij de business unit Biometris van Plant Research International B.V., onderdeel van Wageningen Universiteit en Research Centre. Hij studeerde cum laude af in de wiskunde in Groningen en promoveerde cum laude in Wageningen.

Jansen wordt hoofd van het Groningen Bioinformatica Centrum (GBIC), dat recent is opgericht bij het Instituut voor Wiskunde en Informatica van de RUG. Het onderzoek van dat centrum concentreert zich op die delen van de informatica die van betekenis zijn voor levenswetenschappen en biomedische wetenschappen.

R.C. Jansen
(Utrecht, 1963) studeerde in 1987 in Groningen af in de wiskunde met statistiek als hoofdvak. In 1995 promoveerde hij in Wageningen op het proefschrift Genetic mapping of quantitative trait loci - a novel statistical approach. Jansen heeft in Wageningen veel werk verricht op het gebied van de biotechnologie. Zijn interesse gaat vooral uit naar onderzoek op het verbindingsvlak tussen genomics en kwantitatieve genetica.

Het onderzoek van Jansen richt zich vooral op het opsporen van genen voor complexe 'multifactoriële' eigenschappen (bijvoorbeeld gevoeligheid voor kanker of de activiteit van enzymen) en op het in kaart brengen van de relaties tussen de genen (gen netwerken). Dergelijke complexe eigenschappen worden bestudeerd op verschillende biomoleculaire niveaus (DNA en eiwit sequentie, DNA en eiwit expressie, moleculaire merkers, genetische varianten). Om maximaal inzicht te verkrijgen moeten de grote hoeveelheden heterogene genomische en genetische data vervolgens geïntegreerd worden geanalyseerd. Jansen ontwikkelde daarvoor nieuwe bioinformatica methoden en programmatuur, die mondiaal hun toepassing hebben gevonden in plant- en dierkundig en medisch onderzoek aan bijvoorbeeld het modelplantje Arabidopsis, maïs, de koe, het modeldier muis en de malaria mug. /JS

Enkele recente key-publicaties:

Jansen, R.C. and J.P. Nap (2001) Genetical genomics: the added value from segregation. Trends in Genetics 17: 388-391; Jansen, R.C., L. Mlynarova and J.P. Nap. (2002) Errors in genomics and proteomics. Nature Biotechnology 20(10): 19; Jansen, R.C. (2001) Quantitative trait loci in inbred lines, pp 567 - 597, in Handbook of Statistical Genetics. Wiley, New York

Informatie

dr. R.C. Jansen tel. (050)363 39 92, e-mail: r.c.jansen@cs.rug.nl (werk),