Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

De Europese Commissie heeft een spoedbeschikking uitgevaardigd die de handel in geleiproducten, waarin het levensmiddelenadditief konjac-meel is verwerkt, voorlopig verbiedt. Konjac-meel, met het E-nummer 425, wordt toegepast als geleer- en verdikkingsmiddel. De geleiproducten, met vruchtensmaken zoals appel, mango en lychee, worden onder andere verhandeld in de vorm van minicups en zijn vaak aangeduid als "Jelly minicups". De Keuringsdienst van Waren zal er op toezien dat deze producten uit de handel worden genomen.

De minicups bestaan uit een doorzichtige, kegelvormige kunststofverpakking die wat groter is dan een éénpersoonsverpakking koffiecreamer. De bedoeling is dat de inhoud van de verpakking na het verwijderen van het 'dekseltje' in één keer in de mond wordt gedaan. Deze minicups kunnen een gevaar voor de gezondheid vormen omdat het gebruikte geleermiddel E 425 een stevige gel vormt waardoor met name voor kleine kinderen verstikkingsgevaar ontstaat. In enkele landen buiten Europa zijn ongevallen met dodelijke afloop gemeld.

De producten worden voornamelijk in Oosterse winkels verkocht. Het advies is dergelijke minicups zeker niet aan kleine kinderen te geven. Vanuit het oogpunt van een hoog beschermingsniveau van de gezondheid van de consument heeft de Europese Commissie besloten dat niet alleen de minicups, maar ook alle andere geleiproducten waarin E 425 is verwerkt, voorlopig niet mogen worden verhandeld.

Nadere informatie is te vinden op de website van de Keuringsdienst van Waren: www.keuringsdienstvanwaren.nl