Universiteit van Amsterdam



Universiteitshoogleraren in debat over de grote Europese leegte
zaterdag 23 maart 14.30 uur
Debat universiteitshoogleraren
Dit debat tussen de vijf universiteitshoogleraren van de UvA - onder de titel Wel thuis in Europa - gaat over de Europese 'eenwording'. Na een openingswoord van collegevoorzitter Sijbolt Noorda houdt elke universiteitshoogleraar een korte lezing, waarna een debat volgt met inbreng van het publiek in de zaal. Aan de orde komen de verdwijnende Nederlandse staat en wat dat voor de burger en de gemeenschap betekent, de noodzaak van plekken die iets eigens hebben (over wetenschap in de knel), het ontbreken van een politiek debat op Europees niveau, het ontbreken van een politieke gedachte in de regelgeving uit Brussel, en daarmee het afscheid van de democratie. De universiteitshoogleraren van de UvA zijn econoom Bernard van Praag (Help! De Nederlandse staat verdampt), kunsthistoricus Henk van Os (Nationalisme helpt), experimenteel fysicus Ad Lagendijk (Europa, een ramp voor de wetenschap), socioloog Abram de Swaan (Scusi, pero nous niet verstehen European; de grote Europese leegte) en Japankenner Karel van Wolferen (Jammer dat we geen Europese burgers kunnen zijn).
De UvA kent sinds 1996 de bijzondere positie van universiteitshoogleraar. Universiteitshoogleraren worden geacht een impuls te geven aan wetenschappelijke ontwikkelingen die de traditionele disciplines overstijgen, en een belangrijke bijdrage te leveren aan de profilering van de universiteit.

Stellingen

Negatieve recensies zijn vaak beter beargumenteerd dan positieve.

Walter van de Leur, 12 maart

Gezien de kwaliteit van het gebodene kunnen de Nederlandse Spoorwegen hun diensten beter voortzetten als de Nederlandse Stoorwegen.

Walter van de Leur, 12 maart

Wetenschappers zijn 'een beetje dom': zij betalen voor tijdschriften waar zij zelf de kopij voor schrijven en de redactie over voeren.

Paul Kuijer, 13 maart

Preventie en voorlichting zijn cruciaal om de verspreiding van zowel HIV-1 als computervirussen te beperken.

Ronald van Rij, 21 maart

De term 'schone oorlog' wordt met name gebruikt om het geweten te zuiveren.

Ronald van Rij, 21 maart

---

Jeroen Winckers
Universiteit van Amsterdam
Persvoorlichting
Postbus 19268
1000 GG Amsterdam
tel. 020-525 3194
fax. 020-525 4963
http://www.uva.nl
afwezig op woensdag