Humanistisch Verbond

Jan Glastra van Loon: de filosofisch-politieke dimensies van zijn denken

Conferentie op 23 maart op de Internationale School voor Wijsbegeerte, Leusden

Deze studiemiddag beoogt een aantal facetten van het filosofische en politieke denken van de op 22 oktober 2001 overleden (rechts-)filosoof en politicus Jan Glastra van Loon te memoreren en levend te houden. Van Loons biografie (1920-2001), zoals nog recentelijk geschetst tot besluit van zijn laatste verschenen opstellenbundel De Platoonse Cirkel (Damon 2001), toont alle elementen van een hartstocht voor de filosofie, politiek engagement - van de verzetsman tot en met de D'66-Senator - en voor het praktische wetenschappelijke werk. De wisselwerking tussen actie en reflexie is daarbij een duurzaam werkend grondmotief.
Nu zijn stem als publiek debater, leermeester en vriend voorgoed tot zwijgen is gekomen, wordt het vriendschappelijke gesprek over `de open samenleving', de eenheid en de creativiteit van het handelen en over pragmatiek en politiek van het recht in een antropologisch perspectief voortgezet.
Een drietal inleiders, oud-leerlingen en vrienden van Van Loon, zullen op deze middag voor de deelnemers materiaal en thesen voor de discussie aanreiken. De conferentie wordt besloten met een diner, waarbij de onderlinge gedachtewisseling kan worden voortgezet.

Programma:

13.30 uur: Aankomst, koffie

14.00 uur: Welkom.Gedenkwoord door conferentie-voorzitter Paul Wouters.
Inleiding door Kees Schuyt:
De eenheid van het handelen: Pragmatisme en politiek bij J.F. Glastra van Loon.

14.40 uur: Discussie.

15.00 uur: Inleiding door Piet Hein van den Brandhof: De creativiteit van het handelen en Plessners neo-Kantiaanse beginpunten.

15.40 uur: Discussie.

16.00 uur Theepauze.

16.20 uur Inleiding door René Foqué :
Het belang van Glastra van Loons werk voor een antropologisch geïnspireerde rechtstheorie.

17.00 uur Discussie.

17.20 uur Aperitief.

!8.15 uur Diner.

20.00 uur Einde.

Personalia: Prof. Dr. Mr. Kees J.M. Schuyt (1943) is hoogleraar in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Mr. Piet Hein van den Brandhof (1942) is juridisch beleidsmedewerker bij VROM en vrij onderzoeker.
Prof.Dr. René M.G.E. Foqué (1946) is hoogleraar rechtsfilosofie en rechtstheorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de Katholieke Universiteit te Leuven, waar hij tevens wijsgerige antropologie doceert.

Kosten : 35,= euro (inclusief diner) NB:. Diëet en vegetarisch menu op verzoek vooraf.

Internationale School voor Wijsbegeerte
Dodeweg 8
3832 RD Leusden
tel. (033) 42 27 200
e-mail: info@isvw.nl

homepage: http://www.isvw.nl

---