Ingezonden persbericht


stichting Muziek in Buren

Persbericht

Maart 2002

Muziek van Haydn in Buren

Zaterdag 23 maart 2002 - 20.00 uur

Een bijzonder concert klinkt op zaterdag 23 maart in Buren. In de sfeervolle St Lambertuskerk kunt u luisteren naar het (strijk)kwartet Alauda. Vier strijkers spelen Haydn's muzikale weergave van Die Sieben letzte Wörter unseres Erlösers am Kreuze: Christus' zeven laatste woorden aan het kruis. Het concert is een combinatie van gesproken tekst en muziek.

De muziek werd door Joseph Haydn op verzoek van een monnik uit het Spaanse Cadiz geschreven aan het eind van de achttiende eeuw. Volgens het gebruik in Cadiz sprak de priester op de kansel een der zeven woorden, lichtte het toe en vervolgens gaf het orkest de tekst in muziek weer.

In Buren hoort u de strijkwartet versie. Na een passend voorspel wordt een van de 'zeven woorden' uitgesproken in het latijn, waarna de bijbeltekst in het Nederlands volgt. Daarna klinkt een deel van de muziek, waarbij Haydn zich heeft laten inspireren door 'het woord' dat daarvoor is uitgesproken. Vervolgens volgt het tweede woord en zo verder. Iedere keer speelt het kwartet aan het einde van een tekst. Haydn is vooral bekend door de vele symfonieën die hij schreef. Hij was een tijdgenoot van Mozart.

Het stuk wordt uitgevoerd door het Alauda kwartet bestaande uit Hans Rijkmans (viool), Fynn Möricke (viool), Prunella Pacey (altviool) en Judith Jamin (cello). Deze musici spelen in vooraanstaande ensembles en orkesten. Hun affiniteit met de kamermuziek - het spelen in een kleine bezetting - is bijzonder groot. Christian Curré verzorgt de spreekteksten.

Op zondag 24 maart voert het Alauda kwartet de Zeven woorden van Haydn ook uit in Duitsland. De unieke kans om dit werk in Buren te beluisteren, mag u niet voorbij laten gaan!

Het programma heeft geen pauze. Voorafgaand en na afloop van het concert is koffie en thee verkrijgbaar in de kerk. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten à E 10,- zijn te koop voor aanvang in de kerk of bij het VVV Buren, Herenstraat 18 in Buren. Pas 65 en CJP krijgen E 2,50 reductie.


-o-