Gemeente Helmond


7 maart 2002
GEEN ZATERDAGSE WEEKMARKTEN TIJDENS KERMIS

Veiligheid allesbepalend

Tijdens de voorjaars- en zomerkermis zullen geen zaterdagse weekmarkten meer worden gehouden. Dit heeft het college van B&W dinsdag 5 maart besloten. Reden daarvoor is dat de veiligheid tijdens deze markten niet meer kan worden gegarandeerd. Dit betekent dat vanwege de voorjaarskermis er op zaterdag 23 maart 2002 en vanwege de zomerkermis op zaterdag 13 juli 2002 geen markt zal worden gehouden.

De markt van Helmond is al sinds jaar en dag een trekpleister voor de regio. Wekelijks brengen duizenden mensen een bezoekje aan de markt, die wordt gehouden op de Markt, het Ameideplein, de Noord-Koninginnewal en Ameidestraat. Het aantal bezoekers is in de loop der jaren opgelopen tot zo'n tien a vijftienduizend mensen. Tijdens de kermisperioden werd de markt de afgelopen jaren verplaatst naar de Kanaaldijk N.O. en de Waardstraat. Door het toenemende aantal bezoekers, zijn in de laatste jaren tijdens de kermisperioden steeds grotere parkeerproblemen ontstaan en slibden belangrijke toegangswegen steeds verder dicht.
In een door de brandweer uitgebrachte rapportage blijkt dat tijdens deze verplaatste zaterdagse weekmarkt het gebied gelegen tussen Kanaaldijk Noord-Oost, Oostende, Noordende, Binderseind, Zuidende, Marktstraat, Watermolenwal en Havenweg voor de brandweer nagenoeg onbereikbaar is.
De brandweer oordeelt dat de geschetste situatie uit veiligheidsoverwegingen niet meer acceptabel is omdat de aanrijtijden niet meer passen binnen de normtijden. Ook door de ambulancedienst is bezorgdheid geuit over de situatie, die zich dan voordoet.

Gezien de verreikende consequenties heeft de gemeente de marktadviescommissie intensief bij deze problematiek betrokken om samen oplossingen te bedenken. Beide partijen hebben samen gekeken naar mogelijke geschikte andere locaties. Jammer genoeg zijn er geen geschikte locaties gevonden die niet op onoverkomelijke bezwaren stuitten.