Unicef


1,5 miljoen kinderen terug naar school

3000 scholen openen deuren dankzij `grootste campagne aller tijden'


1,5 miljoen kinderen in Afghanistan terug naar school

Den Haag, 21 maart 2002 - Op 23 maart, de eerste dag van het nieuwe Afghaanse schooljaar, zullen zo'n 1,5 miljoen kinderen naar school gaan. Voor de meeste meisjes en jongens is dit de eerste schooldag sinds zes jaar. In een gezamenlijke campagne van ongeëvenaarde omvang moesten de huidige Afghaanse autoriteiten, Unicef en andere partnerorganisaties de afgelopen 12 weken het Afghaanse onderwijssysteem vanaf de grond opbouwen. Ruim 3000 scholen zijn inmiddels voldoende geëquipeerd om te starten. Unicef verwacht dat het aantal schoolgaande kinderen de komende maanden met een à twee miljoen zal toenemen. Afghanistan telt naar schatting ongeveer 4 miljoen kinderen in de schoolgaande leeftijd.

Om zoveel mogelijk kinderen geregistreerd te krijgen voor het nieuwe schooljaar is er de afgelopen weken een intensieve voorlichtingscampagne uitgevoerd, gericht op kinderen, ouders en plaatselijke autoriteiten. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van posters, folders, radiospotjes, spandoeken en megafoons. Ouders zijn speciaal aangemoedigd ook hun dochters naar school te laten gaan. Ook veel imams hebben daartoe in de moskee opgeroepen. Lokale gezondheidswerkers spraken ouders er tijdens hun huisbezoeken op aan. Het enthousiasme onder ouders en kinderen is overigens zo groot dat sommige scholen al weken geleden startten met lessen.

Het mobiliseren en registreren van 1,5 miljoen kinderen en 53.000 leerkrachten en het herstellen en inrichten van ruim 3000 scholen door het hele land in drie maanden tijd, maakt deze campagne tot `de grootste onderwijscampagne aller tijden', aldus Unicef's campagnecoördinator Sharad Sapra. Unicef distribueerde de afgelopen weken circa 7000 ton onderwijsmaterialen in Afghanistan, gebruik makend van transportmiddelen, variërend van helikopters tot muilezels. De leveranties bevatten in totaal zo'n 6 miljoen exemplaren van het nieuwe les- en docentenmateriaal, 65.000 pakketten met schoolbenodigdheden en 18.000 schoolborden. Unicef leverde tot nu toe bovendien 500 tenten waarin tijdelijk lesgegeven gaat worden. In een `tentschool' kunnen 50 kinderen les krijgen.

De officiële opening van het Afghaanse schooljaar vindt 23 maart plaats op de Amani High School in het centrum van Kabul. Interim-president Karzai, onderwijsminister Amin, VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan Brahimi en Unicef-directeur Bellamy wonen de eerste schooldag bij, op deze school met 3000 leerlingen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Een deel van de lessen vindt plaats in een `tentschool' op het schoolplein.


* * * * *