Ingezonden persbericht

Christenunie leiden gefuseerd

OPROEP TOT LANDELIJKE FUSIE CHRISTENUNIE

LEIDEN, 20020322 -- De ChristenUnie Leiden is als eerste kiesvereniging van de ChristenUnie gefuseerd. De lidmaatschappen van de Leidse RPF en GPV leden zijn vandaag namelijk omgezet in een lidmaatschap van de ChristenUnie Leiden. De ChristenUnie Leiden roept het landelijk ChristenUnie bestuur hiermee op om de samenwerking tussen RPF en GPV niet te laten vertragen. In het najaar zou het landelijk bestuur daarom haar fusieplannen aan het congres moeten presenteren.

Onvrede
Tijdens de landelijke congressen van de ChristenUnie is het landelijk bestuur diverse keren verzocht om zo spoedig mogelijk tot een fusie te komen. Voor de achterban is het namelijk onduidelijk waarom alleen de fracties zijn gefuseerd en niet de verenigingen. Voorzitter Van Velsen van de Leidse ChristenUnie:"Nu bijna alle kiesverenigingen een lokale ChristenUnie hebben gevormd, is het essentieel om het enthousiasme binnen de beweging levend te houden. Er is daarvoor slechts één juiste vervolgstap mogelijk: de samenwerking tussen GPV en RPF om te zetten in een fusie. Ik merk dat veel kiesverenigingen het zat zijn dat het fusieproces vertraagd wordt door een handje vol kiesverenigingen waar RPF en GPV niet door één deur kunnen gaan. Wij laten in ieder geval zien dat het op lokaal niveau alvast mogelijk is wel te fuseren. Daarmee maken we tevens een einde aan het onnodig rondpompen van papier als gevolg van de complexe samenwerkingsvorm." De Leidse ChristenUnie vormde eerder al als eerste kiesvereniging een ChristenUnie fractie.

Achtergrond
De landelijke ChristenUnie kent formeel slechts twee leden: de RPF en het GPV. De lokale ChristenUnies zijn onderdelen van de landelijke ChristenUnie. Sinds het landelijk congres van maart 2001 kent de ChristenUnie wel de mogelijkheid om lokaal lid te worden. Door op lokaal niveau de lidmaatschappen van GPV en RPF om te zetten in een lokaal lidmaatschap van de ChristenUnie, worden de lokale GPV en RPF opgeheven omdat ze geen leden meer hebben. Hiermee wordt dus feitelijk een fusie gerealiseerd.In Leiden zullen de RPF en GPV tijdens de aanstaande ledenvergadering ook formeel worden opgeheven. Tijdens de Leidse ledenvergadering van de ChristenUnie van november 2001 stemden de leden reeds in met het voorstel om zo spoedig mogelijk te fuseren.



Ingezonden persbericht