Korps: Friesland, plaats: Friesland 23-03-2002
Politieberichten van 22/3 (13.00) t/m 23/3 (13.00)

Bolsward: inbraak bestelbus
Tussen donderdagavond en vrijdagochtend werd ingebroken in een bestelbus die stond geparkeerd aan de Looiersbuurt. Men kwam binnen door een portier te forceren. Weggenomen werd de autoradio en een etui met papieren, zoals het kentekenbewijs, een paspoort en een rijbewijs. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Bolsward.

Herbaijum: ongeval met letsel
Vrijdag omstreeks 14.20 uur reed een personenwagen met daarachter een aanhangwagen, op de Rijksweg, via het fietspad, in de richting van Franeker. Vermoedelijk is de bestuurder, een 26-jarige inwoner van Herbaijum, onwel geworden en reed hij in een flauwe bocht rechtdoor en kwam hij met de rechtervoorzijde tegen een rechts van de rijbaan staande boom. Beide inzittenden, ook een 13-jarige inwoner van Witmarsum, raakten gewond en klaagden over pijn in de nek. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis (plaats onbekend). De auto is totaal vernield.

Sonnega: fietsendieven opgepakt
Vrijdag omstreeks 15.45 kreeg de politie de melding van een 55-jarige inwoonster van Wolvega dat twee mannen op de Hoofdstraat West er met de fiets van haar dochter vandoor gingen. De vrouw had de mannen reeds hierop aangesproken maar zij zeiden dat de fiets van hun was. De vrouw heeft de verdachten gevolgd, tot de politie kwam. Hierop werden de mannen, een 19- en een 21-jarige inwoner van Sonnega, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoonster van Wolvega. Tegen de twee verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Rond 20.30 uur konden zij het bureau weer verlaten.

A7/A32: asociaal rijgedrag
Donderdag omstreeks 13.40 uur reed een 21-jarige automobilist uit Leeuwarden op de A7 van Joure richting Heerenveen. Terwijl hij een auto wilde inhalen werd de Leeuwarder gekleefd. Hierop remde de Leeuwarder om kenbaar te maken dat hij hier niet van gediend was. Hierop haalde de klever, naar later bleek een 22-jarige automobilist uit Scharsterbrug in een rode Opel Calibra, de Leeuwarder rechts in, waarbij hij snijgebaren maakte richting de Leeuwarder. Vervolgens gingen beide voertuigen richting Akkrum. De inwoner van Scharsterbrug bleef langzaam rijden, waarop de Leeuwarder hem wilde inhalen. Hierop haalde de inwoner van Schartsterbrug de Leeuwarder weer in en drukte hij de Leeuwarder van de weg af, de vluchtstrook op. Een taxichauffeur, tot dusverre is niet bekend wie, moet dit gezien hebben. De automobilist uit Scharsterbrug kon even later worden staande gehouden aan de Stationweg in Grou. Zijn lezing verschilt van de lezing van de Leeuwarder. De bestuurder zal nog nader worden gehoord, tevens komt de politie graag in contact met de taxichauffeur en eventuele andere getuigen via het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844 (13 eurocent per minuut).

Rijksweg A7: tweemaal te snel, rijbewijs ingevorderd Vrijdag omstreeks 10.50 uur reed een 39-jarige automobilist uit Heerenveen over de Rijksweg van Drachten naar Heerenveen. Hij bleek 172 km per uur te rijden, terwijl 120 is toegestaan. Derhalve is zijn rijbewijs ingevorderd. Omstreeks 15.20 uur zag de politie een snelle rijder op de A7, net na de Afsluitdijk richting Bolsward, rijden. De 32-jarige automobilist, eveneens uit Heerenveen, haalde een geschatte snelheid van 230 km per uur. Binnen de bebouwde kom van Sneek kon de auto gevolgd worden. Op de A7 richting Joure ging het gas er weer flink op. Uiteindelijk kon de bestuurder worden aangehouden voor 195 km per uur. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Drachten: aanhouding na bedreiging
Vrijdag omstreeks 16.30 uur zagen twee stadswachten dat twee jongens bier aan het drinken waren op een bankje in het Reidingaprkje. De jongens werden hierop aangesproken. Dit leidde tot een discussie waarbij een 22-jarige inwoner van Drachten zich tot driemaal dreigend uitliet richting de stadswachten. De Drachtster is hierop aangehouden. De twee stadswachten van de SVS hebben aangifte gedaan.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Terwijl een politieagent vrijdag omstreeks 21.30 uur op de Weaze een man aansprak, slaat een andere man met zijn kruk hij had zijn voet in het gips op de voorruit van de politiewagen. De man, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, wordt hierop aangesproken, maar hij reageert verbaal agressief. Hierop wordt besloten de man aan te houden en over te brengen naar het bureau. Tijdens de rit uit de verdachte steeds zeer beledigende taal. De man is aangehouden voor belediging, bedreiging en vernieling. Met een kort-om van 600 euro jon hij het bureau weer verlaten.

Leeuwarden: 24 bekeuringen
Donderdag tussen 12.30 uur en 14.15 uur zijn 24 bekeuringen uitgeschreven van 28 euro in verband met de geslotenverklaring op het Zaailand in de richting van de Beurs.

Leeuwarden: viermaal rijden onder invloed op Oostergoweg Vrijdag omstreeks 23.35 uur is een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Oostergoweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Enkele minuten later werd op dezelfde locatie een 26-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Ook hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 280 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Zaterdag omstreeks 00.15 uur werd op de Oostergoweg een 31-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Ook hij had te veel gedronken: 345 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Omstreeks hetzelfde moment en op dezelfde locatie werd een 25-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. Hij had eveneens te veel aan Bacchus geofferd: 470 ug/l, rijverbod van vier uur.

Aldeboarn: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.25 uur werd een 37-jarige automobilist uit Terwispel gecontroleerd op de Tsjerkebuorren. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 370 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: scooterrijder onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.10 uur werd een 21-jarige inwoner van Houtigehage, rijdend op zijn scooter, gecontroleerd op Het Vliet. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 675 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.05 uur werd een 55-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op het Vliet. De man voltooide op straat niet de blaastest en werd overgebracht naar het bureau. Ook op het bureau slaagt de blaastest niet. Verder weigerde de verdachte een bloedproef. Hierop is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Drachten: opgeven valse naam
Zaterdag omstreeks 02.00 uur ziet de politie op de Lauwers een 18-jarige fietser uit Drachten rijden zonder licht. De politie wil de man bekeuren maar deze geeft een valse naam op. De man is overgebracht naar het bureau, waar hij een mini proces-verbaal kreeg voor het rijden zonder licht en voor het opgeven van een valse naam.

Sneek: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.50 uur wordt een 26-jarige automobilist uit Bolsward gecontroleerd op de Bergefennestraatweg. Hij blijkt te hebben gedronken. Op het bureau blaast de man 550 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Omstreeks 03.00 uur wordt een 39-jarige automobiliste uit Sneek gecontroleerd op de Berkenlaan. Zij bleek te hebben gedronken: 240 ug/l, rijverbod van een uur. Om 03.15 werd een 20-jarige automobilist uit Heeg gecontroleerd op de Leeuwarderweg. Resultaat: 235 ug/l, rijverbod van een uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Zaterdag om 03.05 uur werd een 48-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Groningerstraatweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blaast de man 400 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Tevens wordt, in verband met recidive, het rijbewijs van de man ingevorderd.

Scharsterbrug: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.15 uur is een 19-jarige automobilist uit Langweer gecontroleerd in de Hollandiastraat. De man blijkt te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: inbraak woning, auto gestolen
Tussen vrijdagavond en zaterdag 01.00 uur is ingebroken in een woning aan de Monsmastate. Men kwam binnen door een raam te forceren. Gestolen werd onder andere een videorecorder en de autosleutels. De auto werd eveneens gestolen. Het betreft een rode Opel Corsa met het kenteken ZG 15 SP. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoonster van Leeuwarden. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Leeuwarden: inbraak woning
Vrijdagavond is ingebroken in een woning aan de Jacob Binckesstraat. Men kwam binnen door een keukenraam te vernielen. Gestolen werden een stereotoren, cds en twee videofilms. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Hemelum: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.30 uur is een 29-jarige automobilist uit Bakhuizen gecontroleerd in de Nijbuorren. De man blijkt te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 275 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Leeuwarden: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd Zaterdag omstreeks 03.30 uur wordt een 32-jarige automobilist uit Deinum gecontroleerd op de Groningerstraatweg. De man blijkt te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 595 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens is zijn rijbewijs ingevorderd. Om 03.55 wordt op de Groningerstraatweg een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Resultaat: 310 ug/l, rijverbod van twee uur. Om 04.05 wordt op dezelfde locatie een 30-jarige automobilist uit Eindhoven gecontroleerd. Resultaat: 250 ug/l, rijverbod van een uur.

Zurich: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.00 uur is een 25-jarige automobilist uit Haarlem gecontroleerd op de Rijksweg N31 bij Zurich. De man blijkt te hebben gedronken. Op het bureau blaast hij 335 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Drachten: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.05 uur is een 20-jarige automobiliste uit Drachten gecontroleerd op de Torenstraat. De vrouw blijkt te hebben gedronken. Op het bureau blaast zij 400 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Sonnega: aanhouding na belediging en rijden onder invloed Zaterdagochtend omstreeks 05.00 uur bevond een 25-jarige inwoner van Noordwolde zich, in zijn auto, voor het AZC in Sonnega. Hij stond voor de slagboom, knipperde met de lichten en bracht de Hitler-groet. Ook schreeuwde hij hard Heil Hitler. Twee bewakers van het AZC, een 34-jarige inwoner van Sint Nicolaasga en een 21-jarige inwoner van Oldetrijne, vonden dit gedrag zeer beledigend en hebben aangifte gedaan. Hierop is de man om 05.05 uur aangehouden voor belediging en overgebracht naar het bureau. De verdachte bleek tevens te veel te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 505 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. In de cel vernielde hij een rooster. Hij krijgt in ieder geval een proces-verbaal voor beledigen, rijden onder invloed en vernieling.

Sneek: ruit ingegooid
Zaterdag omstreeks 06.30 uur is bij een woning aan de Koningin Wilhelminastraat een ruit van een tuindeur ingegooid met een straattegel. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoner van Sneek.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272