ChristenUnie


Kies voor politiek met idealen! Zaterdag 23 Maart 2002 - 15:09

Kars Veling noemt de boosheid van de kiezers op de grote politieke partijen terecht: De mensen waarderen Pim Fortuyn en hebben leedvermaak over het geschutter van de politieke leiders. En dat is niet vreemd, want zij staan met de rug naar de kiezers toe. Veling concludeerde dat de grote politieke partijen de opmars van Fortuyn aan zichzelf te danken hebben: Zij hebben van de democratie een doorlopend consumentenonderzoek gemaakt. De ChristenUnie is anders: een tegendraadse beweging van betrokken christenen, die politiek bedrijven vanuit idealen. Kars Veling sluit een coalitie met Fortuyn uit: Ik zou het waarderen als ook Jan Peter Balkenende zich duidelijk uitspreekt. Eerder deed Veling de deur dicht voor D66 vanwege de aanval op de vrijheid van onderwijs.

De ChristenUnie beleefde vandaag als eerste van de politieke partijen de start van de verkiezingscampagne. Kars Veling en zijn medekandidaten symboliseerden dat door tijdens een feestelijke finale een aantal ballen de zaal in te trappen.

Het programma van Pim Fortuyn biedt geen oplossingen voor de puinhopen na acht jaar Paars. André Rouvoet: Zoals de beleggers zich enorm verkeken op worldonline, zo verkijken de kiezers zich nu op de lijst Pim Fortuyn. Partijvoorzitter Thijs van Daalen concludeerde dat de kiezers de kleurloosheid van de grote politieke partijen beu zijn: Het is allemaal één pot nat. Hij verwees naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen: De grote politieke partijen worden kleiner en de kleine partijen worden groter. Hij hoopt dat de media dat signaal oppikken en niet alleen oog hebben voor de grote partijen.

Kars Veling noemde het programma van de ChristenUnie overtuigend: U hoeft dat niet te geloven, omdat ik dat zeg. Hij noemde de positieve reacties uit de agrarische sector, de gehandicaptenorganisaties, de milieubeweging en de vakbeweging. En uit de berekeningen van het CPB zal blijken dat de ChristenUnie geen mooi-weer-partij is, maar een degelijk programma heeft. Leen van Dijke vroeg aandacht voor de resultaten die de ChristenUnie heeft geboekt in de afgelopen jaren. Hij noemde o.a. initiatieven inzake de positie van bijstandsmoeders, de discriminatie van gehandicapten, de kilometerheffing, de versterking van de palliatieve zorg en de zondagsrust. Ik doe een appèl op de kiezers om een principiële keuze te maken en zich te realiseren dat elke partij in Nederland andere partijen nodig heeft om iets te bereiken.

---