Dienst Binnenstad Amsterdam


Inspraakavond Oude Burgwallen

Op dinsdag 23 april a.s. om 19.30 uur vindt in het Bethaniënklooster (Brandesteeg 6 B) de inspraakavond plaats over het Integraal Buurtkwaliteitplan Openbare Ruimte (IBOR) Oudezijds Burgwallen. Iedereen is van harte welkom deze bijeenkomst bij te wonen.

Wat houdt een IBOR precies in ?
Een integraal Buurtkwaliteitplan Openbare Ruimte (IBOR) is een notitie die per gebied aangeeft op welke wijze de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd kan worden. Een IBOR geeft op hoofdlijnen aan op welke wijze het geld, beheer en handhaving moeten worden ingezet om over een periode van vijf tot zeven jaar tot een maximale verbetering van de openbare ruimte te komen. Daarbij wordt rekening gehouden met de gestelde beleidskaders, wensen van bewoners en andere gebruikers, de ontwikkelingen in het (omliggende) gebied, de financiële ruimte en de mogelijkheden van uitvoerende diensten.

Autoluwe Burgwallen
Het stadsdeel Amsterdam-Centrum (toen nog Dienst Binnenstad Amsterdam)heeft samen met actieve bewoners en vertegenwoordigers van instellingen uit de buurt het IBOR Oudezijds Burgwallen opgesteld. Het belangrijkste onderdeel van het IBOR vormt het Verkeerscirculatieplan Oudezijds Burgwallen. Voorgesteld wordt om de huidige avondsluiting van de Oudezijds Achterburgwal uit te breiden in tijd en het aantal straten. Het betreft mometeel het gebied ten noorden van de Damstraat, Oude Doelen- en Oude Hoogstraat. Hiertoe behoren ook Bethaniënstraat, Brandesteeg, Bloedstraat en Monikkenstraat. Er geldt voor dit gebied een afsluiting van 20.00 uur tot 2.00 uur in het terrassenseizoen.

Voorstel
Het voorstel is om deze afsluiting uit te breiden naar het hele jaar tussen 20.00 en 7.00 uur. Het gebied zal dan ook niet alleen beperkt blijven tot het hierboven genoemde gebied, maar ook de Oudezijds Voorburgwal en de Nieuwebrugsteeg bevatten. De afsluiting gebeurt door het plaatsen van verzinkbare palen (vezips) in de straten. De houders van een parkeervergunning in het gebied (inclusief de Beursstraat, maar exclusief de Zeedijk) kunnen een toegangspasje aanvragen. Ook nood-en hulpdiensten kunnen over deze toegangspassen beschikken. Er is momenteel sprake van een groot maatschappelijk draagvlak voor het autoluw maken van het gebied.

Inspraak
De inspraak spits zich toe op:

· de tijden waarop de straten afgesloten zullen worden;
· het al dan niet opnemen van de Zeedijk in de afsluiting;
· de selectieve toegangsverlening tot het gebied.
Procedure/ vervolg
Na de inspraak zal het IBOR (al dan niet in aangepaste vorm) ter goedkeuring aan het het bestuur worden voorgelegd. Zo wordt voorkomen dat het bij vrijblijvende voornemens blijft. De voorgestelde acties en maatregelen die in het plan voorkomen worden na vaststelling bekrachtigd.

(Foto: Bruno van Moerkerken)