Gemeente Utrecht

Feest in 110-jarige Gemeentebibliotheek

Feest in 110-jarige Gemeentebibliotheek

Op 23 maart aanstaande viert de Gemeentebibliotheek Utrecht haar 110-jarig jubileum. Op deze zaterdag vindt de officiële heropening plaats van de verbouwde Centrale bibliotheek aan de Oudegracht 167 door Wethouder Verhulst en 'Minoes' om 15.00 uur. Ook Burgemeester Mw. Brouwer-Korff is hierbij aanwezig.

Alle klanten van de Gemeentebibliotheek kunnen op 23 maart gratis lenen in alle vestigingen. Nieuwe leden hoeven tot 1 mei geen inschrijfgeld te betalen. In de loop van het jaar volgen meer feestelijke activiteiten vanwege het 110-jarig jubileum.

De Centrale bibliotheek laat op 23 maart zien wat zij aan nieuwe dienstverlening te bieden heeft na de herinrichting: Informatiepunten, zelfleenbalies, meer internetcomputers, een nieuw cursuslokaal, meer zitplaatsen en studieplekken, luisterhoekjes voor de jeugd en nog veel meer.

Poes Minoes (De Utrechtse actrice Carice van Houten) is vanaf 14.30 aanwezig in de Jeugdafdeling om voor te lezen en vragen van kinderen te beantwoorden. Rond 15.00 uur komt journalist Tibbe (Wethouder Verhulst), haar halen voor de officiële heropening...... .

Het Uitleencentrum Beeldende Kunst Utrecht nodigt iedere maand een prominente Utrechter uit een favoriet kunstwerk te kiezen uit haar collectie. Dit kunstwerk hangt vervolgens een maand in de Centrale bibliotheek. Burgemeester Brouwer-Korff licht, als eerste Utrechter, haar keuze voor het Kunstwerk van de Maand toe.

Het geheel wordt omlijst met muziek door een 8-koppige blaasband en een strijkkwartet. Na afloop is er een hapje en een drankje.

Ieder bibliotheeklid kan op 23 maart gratis boeken lenen en gratis 2 cd's, 2 cd-roms, 2 video's en 2 dvd's lenen. Tot 1 mei hoeven nieuwe leden alleen het abonnementsgeld te betalen. Het inschrijfgeld vervalt.

23 maart is de eerste dag met festiviteiten in het jubileumjaar. In de loop van het jaar volgen meer feestelijke activiteiten.

Met een gemeentelijke jaarsubsidie van f 150,- opende de 1e openbare leeszaal in ons land, in gebouw Concordia aan de Utrechtse Loeff Berchmakerstraat in 1892 haar deuren. In de leeszaal werd 'een onpartijdige collectie met informatie voor alle standen en gezindten van de bevolking' aangeboden. In 1909 werd de leeszaal uitgebreid met een uitleenbibliotheek en in 1912 verhuisde de bibliotheek naar de Voetiusstraat 2. Na een jaar werd ook de Kinder-leeszaal en uitleen-bibliotheek geopend. Artikel 6 uit het Reglement luidde: "Meisjes en jongens van 8 t/m 17 jaar kunnen als lid van de uitleen-bibliotheek ingeschreven worden. De jaarlijksche geldelijke bijdrage wordt door de ouders in overleg met de directrice bepaald". En artikel 8: " Elke lezer moet zich aan de uitleen-toonbank een boekomslag aanschaffen, waarin de boeken gebracht en gehaald moeten worden". En artikel 14 tenslotte:" Als in het huis van de lezer besmettelijke ziekte is, moet dit meegedeeld worden aan de directrice".

In 1918 zorgde de verzuiling voor concurrentie; toen opende de Rooms-katholieke hoofdbibliotheek haar deuren aan de Munststraat. Tientallen jaren bestonden de beide bibliotheken naast elkaar maar in de jaren vijftig vond de overheid het geldverspilling dat verschillende filialen zo dicht bij elkaar opereerden. Er moest maar eens aan een fusie gedacht worden. In 1970 was die fusie dan een feit. Vijf jaar later verhuisde de bibliotheek naar het voormalige warenhuis van Vroom & Dreesman aan de Oudegracht 167 waar de verbouwde Centrale bibliotheek nu nog steeds te vinden is.

Inmiddels is de Gemeentebibliotheek Utrecht uitgegroeid tot hét laagdrempelige, multimediale, informatie-cultuur- en kenniscentrum voor alle Utrechters. Met ruim 49.000 leden en bijna 1,9 miljoen uitleningen in 2001 aan particuliere leden. Met toegang tot internet en de mogelijkheid cursussen te volgen op dit gebied. Met telematicacentra en studiewerkplekken, met lezingen, tentoonstellingen en nog veel meer.

De bezoeker kan op 23 maart tussen 15.00 - 17.00 uur onder het genot van een hapje en een drankje een indruk opdoen van wat een moderne bibliotheek tegenwoordig te bieden heeft tijdens de officiële opening van de verbouwde Centrale bibliotheek aan de Oudegracht 167.