Unicef

mededeling voor de redactie

23 MAART: Eerste schooldag voor 1,5 miljoen afghaanse kinderen

Den Haag, 19 maart 2002 - Op 23 maart start in Afghanistan het nieuwe schooljaar. Naar verwachting zullen 1,5 miljoen Afghaanse kinderen - jongens en meisjes - weer naar school gaan. Voor velen de eerste schooldag sinds zes jaar. Samen met de Afghaanse autoriteiten en partnerorganisaties heeft Unicef de afgelopen maanden intensief campagne gevoerd om kinderen en ouders te mobiliseren, leerkrachten te rekruteren, voldoende leermiddelen aan te voeren en leslokalen te creëren.

Voor geïnteresseerde media heeft Unicef de volgende mogelijkheden om aandacht te besteden aan deze campagne:

Bijwonen van de openingsceremonie in Kabul
De officiële opening van het Afghaanse schooljaar vindt plaats op de Amani High School in het centrum van Kabul. Interim-president Karzai, onderwijsminister Amin, VN-vertegenwoordiger voor Afghanistan Brahimi en Unicef-directeur Bellamy wonen de eerste schooldag bij, op deze school met 3000 leerlingen in de leeftijd van 7 tot 18 jaar. Een deel van de lessen vindt plaats in een provisorische tent op het schoolplein. Verder omvat de ceremonie een bijeenkomst met ca. 500 genodigden uit de Afghaanse en internationale gemeenschap

Correspondenten van Nederlandse media kunnen bij de openingsceremonie aanwezig zijn. Aanmelding gaarne via Unicef Nederland (zie onder).

Persbericht en Betacammateriaal
Donderdag 21 maart a.s. zal Unicef Nederland een persbericht uitsturen met daarin nadere informatie over de voorbereidende voorlichtingscampagne, de totstandkoming van het lesmateriaal en de zorg voor voldoende schoolruimte, schoolmateriaal en leerkrachten.

De informatie wordt ondersteund door rechtenvrij Betacammateriaal (28':49''), waarin ook kort aandacht voor de immunisatiecampagne en ondervoeding onder Afghaanse kinderen. Het materiaal gaat vergezeld van een uitgebreide spotlist met tijdcodes.

Opvragen van achtergrondinformatie, Betacammateriaal en spotlist kan bij Unicef Nederland (zie onder).

(Nederlandstalige) woordvoerders
Zowel in Nederland als in Kabul zijn Nederlandstalige woordvoerders beschikbaar voor commentaar en interviews.

Contact met woordvoerders kan gelegd worden via Unicef Nederland (zie onder).


* * * * *

Meer informatie
Aanvullende informatie over de start van het nieuwe schooljaar en bovenstaande mogelijkheden is beschikbaar bij Unicef Nederland: Roy van der Ploeg (persvoorlichter), telefoon: 070 - 3339332/ 06 - 53840098 of Maarten Bijl (persvoorlichter), telefoon: 070 - 3339336/06 - 51282198.