NMBS

20/03/02

Terug tweerichtingsverkeer aan bruggen Plantin en Moretuslei & Belgiëlei-Van den Nestlei

Vanaf zaterdagavond 23 maart kan het autoverkeer terug in beide richtingen onder de Centerbrug van de Plantin en Moretuslei in Antwerpen. Vanaf zondagavond 24 maart kan de brug van de Belgiëlei- Van den Nestlei terug over de volledige breedte worden gebruikt. Om de aanleg van de noord-zuidverbinding mogelijk te maken moeten alle spoorwegbruggen tussen Berchem en Antwerpen-Centraal worden aangepast en verstevigd. De bruggen van de Plantin en Moretuslei en Belgiëlei werden echter nooit volledig afgesloten. Via de Plantin en Moretuslei reden auto's en bussen stadinwaarts. In de omgekeerde richting kon het verkeer gebruik maken van de Belgiëlei. De verkeersbeperkingen waren nodig vanaf november 1998.

De torenkranen in de Mercatorstraat en Oostenstraat wijzen erop dat aan de westkant van de spoorwegberm de bouwactiviteiten aan de toekomstige spoortunnel worden verdergezet. Tot eind 2002 vereist dit beperkingen voor het autoverkeer.

De brug van de Klokstraat blijft dit voorjaar nog dicht. Nadat de nieuwe brugdekken zijn gelegd, start eind mei de heraanleg van de straat. De onderdoorgang kan in het najaar door het autoverkeer terug in gebruik worden genomen. Voor zover de werf het toelaat, wordt tijdens de werken een doorgang aan voetgangers geboden.

Ook de brug van de Arendstraat wordt eind 2002 afgewerkt maar wordt in de mate van het mogelijke opengesteld voor voetgangers en fietsers. Voor het autoverkeer blijft ze echter voorgoed afgesloten. Het niveau van de toegangstunnel voor de sporen richting Antwerpen-Centraal zit ter hoogte van de Arendstraat onvoldoende diep om nog autoverkeer te laten passeren.

© 2001 NMBS