Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inkomensontwikkeling topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector blijkt gematigd

25 maart 2002

Het ministerie van BZK heeft onderzoek verricht naar inkomens van topfunctionarissen in de (semi-) publieke sector, als antwoord op de motie-Rosenmöller. Het onderzoek wijst uit dat in het jaar 2000 de loonontwikkeling onder topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector met 5,3% vergelijkbaar is met de algemene loonontwikkeling in de (semi-)publieke sector (+5,6%). Afgelopen najaar bleek uit vergelijkbaar onderzoek dat de topinkomens in de marktsector in 2000 met zo'n acht procent zijn gestegen. Alhoewel de beloning van topfunctionarissen zich gematigd ontwikkelt, zijn aanzienlijke verschillen in de hoogte van de inkomens te onderscheiden binnen en tussen de verschillende (semi-) publieke sectoren. Het Kabinet heeft daarom besloten dat de minister van BZK het onderzoek naar hoogte en ontwikkeling van topinkomens periodiek gaat herhalen. Voorts kondigt het Kabinet voorstellen aan om de transparantie van topinkomens in de (semi-)publieke sector verder te vergroten.

Het Kabinet wil dat er een beloningscommissie voor de publieke sector komt. Deze commissie gaat het Kabinet periodiek adviseren over de beloningspositie van de ambtelijke en politieke top in de sector Rijk. Daarnaast stelt de commissie normen op voor inkomenstoeslagen van topambtenaren in de sector Rijk. Tenslotte zal ze de vakministers adviseren over een passende beloning voor topfunctionarissen bij publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen en onder ministeries ressorterende diensten.

Dit staat in een brief die minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
---