Ingezonden persbericht


Leidschendam, 25 maart 2002

Detailhandel kent eenduidig standpunt met betrekking tot "solitaire supermarkten"

Een artikel in het NRC Handelsblad van zaterdag 23 maart jl. kan mogelijk tot onnodige misverstanden leiden. In dit artikel wordt terecht aangegeven dat de detailhandel een gezamenlijk standpunt heeft met betrekking tot zogenaamde mega supermarkten. Zowel het Grootwinkelbedrijf als het Midden- en Kleinbedrijf vindt dat er, onder een aantal voorwaarden, ruimte is voor dergelijke supermarkten. In de gezamenlijk vastgestelde notitie is sprake van "solitaire" supermarkten. Belangrijke voorwaarden zijn dat deze supermarkten gekoppeld moeten zijn aan bewoond gebied (dus niet buiten de stad midden in een weiland) en dat er van te voren moet worden bekeken wat de effecten zijn op de bestaande winkelvoorzieningen. In tegenstelling tot hetgeen in het NRC artikel wordt gesuggereerd hoeft dit niet per definitie te betekenen dat deze supermarkten altijd in bestaande winkelgebieden gevestigd hoeven te worden. De praktijk heeft ook duidelijk gemaakt dat de echt grote supermarkten hier soms niet meer zo goed passen. Mensen die hier inkopen doen (vaak de zogenaamde bulkinkopen voor de gehele week) gaan direct daarna weer naar huis. De zogenaamde combinatiebezoeken waarbij na de supermarkt het winkelcentrum wordt bezocht komen in deze gevallen dus niet voor. Hiermee zitten winkelcentrum en supermarkt elkaar dus eerder in de weg dan dat zij elkaar versterken. Van de gesuggereerde tegenstelling binnen de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is geen sprake. Zowel de non-food branches (genoemd is VendexKBB) als de food-branches (genoemd is Ahold) staan achter het gezamenlijke standpunt.

Voor de duidelijkheid volgt hier de letterlijke tekst uit het gezamenlijke standpunt van het PlatformDetailhandel.nl (samenwerkingsverband van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland (NWR). De Raad Nederlandse Detailhandel treedt op namens de filiaal- en grootwinkelbedrijven. De Nationale Winkelraad treedt op namens de zelfstandige ondernemers in de detailhandel en het winkelambacht, het zogenaamde midden- en kleinbedrijf. Dit samenwerkingsverband vertegenwoordigt de totale bedrijfstak detailhandel)*

Op basis van zowel de meer beleidsmatige onderbouwing in deel 1, als de spiegeling aan de praktijk in deel 2 komt het platform tot een aantal concrete voorstellen.
1) Om onduidelijkheden en lastige discussies te voorkomen zou het goed zijn een aantal branches te benoemen die per definitie goed passen binnen Centrum milieus; traditionele warenhuizen, juwelen/optiek en mode. Deze worden uitgesloten van vestiging in specifieke werkmilieus. Ook voor foodbranches zou moeten gelden dat deze zich niet kunnen vestigen in de specifieke werkmilieus. Dit om verdere afbrokkeling van de buurt en wijkvoorzieningen te voorkomen. Wel dient de mogelijkheid te bestaan dat solitaire supermarkten kunnen worden gevestigd aan hoofdassen en nabij woongebieden in grote steden. Dit voorzover deze verantwoord ingepast kunnen worden in de verzorgingsstructuur. Bij dergelijke grootschalige supermarkten staat niet de synergie tussen supermarkt en het winkelgebied waar zij gevestigd zijn centraal. Combinatiebezoeken komen hier niet voor en dus zitten supermarkt en winkelgebied elkaar eigenlijk alleen maar in de weg.

Tekstvoorstel:

- D.7 (p. 90) aan de 5e bullit dient het volgende te worden toegevoegd;. Bijvoorbeeld worden traditionele binnenstadsbranches en de foodbranches in de detailhandel uitgesloten van vestiging binnen specifieke werkmilieus. Vestiging van solitaire, grootschalige (groter dan 3000 m2 BVO) supermarkten aan stedelijke radialen en nabij woongebieden dient, daar waar dat gelet op de verzorgingsstructuur verantwoord is, mogelijk te zijn.
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverengingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 12.000 vestigingen, 230.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 70 miljard gulden. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.