CFO

CFO CNV-bond start met site Zorgethiek

Op maandag 25 maart 2002 is de CNV-bond CFO gestart met een uniek project op internet: 'Ethiek van de dagelijkse verpleging en verzorging'. De website www.zorgethiek.nl is op basis van de grote behoefte van werknemers in de zorg om over ethische vraagstukken op het werk te communiceren tot stand gekomen. Het project is een initiatief van de CFO-Beroepsgroep Verpleegkundigen en Verzorgenden.

De CFO maakt zich al geruime tijd zorgen over het grote verloop van goed opgeleide mensen, het hoge ziekteverzuim en de te geringe instroom van nieuwe mensen in de zorgsector. De bond stelt dat dit ook komt omdat het management en leidinggevenden in de zorg weinig of geen aandacht besteden aan ethische problemen waarmee het personeel op het werk wordt geconfronteerd.

CFO-bestuurder Jeannette Pannekoek: 'Verzorgenden en verpleegkundigen kunnen hun werk niet meer doen, zoals ze het zelf graag zouden willen doen. Ook is er te weinig ruimte en tijd voor ethische aspecten. Het gaat dan voornamelijk om de dagelijkse ethiek van de zorg. De CFO vindt dit belangrijk voor het functioneren van de medewerkers, omdat kleine zorg-ethische vragen zo sterk inhoud en zin van het werk bepalen. Dit ter onderscheiding van grote ethische problemen die meestal de publiciteit halen (zoals abortus en euthanasie). Wat te doen bij iemand die de behandeling weigert of als iemand zichzelf verwaarloost? Meer aandacht voor ethiek leidt er toe dat verpleegkundigen en verzorgenden meer zin in het werk krijgen en houden'.

Praktijksituaties
Tijdens het tweejarig project komt maandelijks een groep CFO-leden uit de zorgsector bijeen. Zij werken in diverse zorgbranches, zoals ziekenhuizen, verzorgingshuizen en in de thuiszorg en bespreken dan eigen praktijksituaties. Via de nieuwe website www.zorgethiek.nl is nu verbreding van de onderlinge communicatie mogelijk, omdat ook andere verpleegkundigen en verzorgenden via een e-mailgroep en forumdiscussie hun inbreng kunnen hebben.

Het project zorgethiek is mogelijk gemaakt dankzij subsidiegelden van de AVVV (de landelijke koepel voor verpleegkundige en verzorgende beroepsorganisaties) waarbij de Beroepsgroep Verpleegkundigen en Verzorgenden van de CFO is aangesloten. De AVVV hecht grote waarde aan het onderwerp ethiek, dat veel verpleegkundigen en verzorgenden sterk aanspreekt. De AVVV is blij dat de vakbond CFO dit onderwerp nu breed oppakt.

CAO-onderhandelingen
De CFO wil de uitkomsten van de discussie over ethiek in de dagelijkse verpleging en verzorging betrekken bij toekomstige CAO-onderhandelingen in de zorgsector en met name aandacht vragen voor de begeleidende kant van zorgverlening. Tevens wil de CFO nagaan of het onderwerp ethiek voldoende aan de orde komt in opleidingen, bij praktijkbegeleiding en stages. Het project wordt afgerond met een studiedag. Over het totale project verschijnt een publicatie.

GeĂŻnteresseerden kunnen het project zorgethiek tussentijds blijven volgen via de website www.zorgethiek.nl en via de vakbladen. Belangstellenden kunnen zich via de website aanmelden voor de e-mailgroep of de forumdiscussie.

Informatie:
CFO-bestuurder Zorg Jeannette Pannekoek,
kantoor 070 4 160 651; 06 20392483;
Dammis de Geus, woordvoerder CFO, tel. 070 4 160 616; 06 51244064.

25 mrt 02 12:13