CORDAID

NGO.s willen VN-rapporteur .ouderen. op VN Top Vergrijzing

Den Haag/Amsterdam/Den Bosch, 25 maart 2002.

NGO.s willen VN-rapporteur .ouderen. op VN Top Vergrijzing Door AIDS-problematiek wereldwijd wordt rol ouderen steeds belangrijker

Het aantal ouderen in de wereld groeit snel. Over minder dan 20 jaar wonen ongeveer 700 miljoen ouderen in ontwikkelingslanden en ruim 300 miljoen elders. Dit heeft grote consequenties voor de inrichting van de samenleving, inkomenspolitiek en de verdeling van werk en zorg. Ouderen leveren vaak een onzichtbare bijdrage aan de samenleving. Door het wegvallen van de middengeneratie aan AIDS komen er steeds meer zorgtaken bij ouderen te liggen. Bovendien verrichten veel ouderen onbetaald werk. Het is daarom noodzakelijk beleid te ontwikkelen om de leefsituatie van ouderen overal ter wereld daadwerkelijk te verbeteren, onder toeziend oog van een speciale VN-rapporteur. De VN Top Vergrijzing begin april moet worden aangegrepen om dit te bewerkstelligen. Wemos, UnieKBO en Cordaid grijpen de VN Top dan ook aan om aandacht te vestigen op de leefsituatie van ouderen in de Derde Wereld.

De Unie KBO, grootste ouderenbond in Nederland, vindt de VN conferentie een uitgelezen moment om aan te dringen op voldoende inkomen, voedsel, toegang tot gezondheidszorg en adequate huisvesting voor ouderen overal ter wereld. Ook hecht de Unie KBO grote waarde aan de artikelen in het Actieplan over participatie van ouderen. .Het is belangrijk, dat ouderen en hun organisaties betrokken worden bij het opstellen van beleid., aldus Ans Willemse-Van der Ploeg, bestuurslid van de Unie KBO.

Wemos werkt vanuit de missie dat optimale gezondheid een universeel mensenrecht is. Het Actieplan van de VN Top moet daartoe bijdragen en verwijst in verschillende paragrafen naar .gezondheid.. .Wemos. aanbevelingen richten zich op toegankelijke zorg voor iedereen en niet, zoals nu in het conceptplan staat, voor zover men dat kan betalen. Daarnaast moeten genderverschillen expliciet worden vermeld om tot persoonlijke zorg te komen., aldus Nina Tellegen, directeur Wemos.

Hans Kruijssen, directeur Cordaid: .Cordaid heeft de overtuiging dat het accent moet liggen op de zelfredzaamheid van ouderen. Vaak vervullen ouderen zorgtaken waarvoor ze nauwelijks ondersteuning of waardering voor krijgen. De vergrijzingsproblematiek en de positie van ouderen moet worden opgenomen in het Nederlands ontwikkelingsbeleid..

Morgen vindt in Nieuwspoort te Den Haag van 15.30 . 18.00 uur een NGO bijeenkomst plaats in aanloop naar de VN Top over Vergrijzing in Madrid (8-12 april). Het is voor de eerste maal dat ook NGO.s, wereldwijd, tijdens een NGO Forum in Madrid bij elkaar komen om over dit onderwerp te praten. Wemos en Cordaid bieden dan ook hun manifest aan (ondersteund door UnieKBO) waarin o.m. wordt opgeroepen tot de aanstelling van een speciale VN-rapporteur.

Meer informatie? :
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjan Brak: 06 47 100 190 (Corporate Communicatie Cordaid) of Christel Berkhout: 020-4 688 388/ 06-14 688 408 (Wemos).

25 mrt 02 16:28