NAT. COMITE VAN DE OUDEREN

Nederland presenteert inbreng voor de VN Top over Vergrijzing

Nederland presenteert inbreng voor de VN Top over Vergrijzing Inbreng van ouderen -Op eigen kracht- centraal thema voor actieplan

Dinsdagmiddag 26 maart 2002 vindt om 16.00 uur in Nieuwspoort Den Haag de
presentatie plaats van de officiële Nederlandse Delegatie voor de Tweede Wereldassemblee over Vergrijzing (8-12 april in Madrid) en de deelnemende maatschappelijke organisaties die actief deelnemen aan het Forum voor Non Gouvernementele Organisaties (4-9 april in Madrid).

Tevens komen de belangrijkste themas en actiepunten aan de orde, die tijdens de VN Top moeten leiden tot een Actieplan dat richting geeft aan toekomstig ouderenbeleid. Centraal daarbij staat de eigen inbreng van ouderen.

De Nederlandse regeringsdelegatie wordt geleid door Staatssecretaris Margo Vliegenthart, en bestaat verder onder meer uit de parlementariërs Gortzak (PvdA), Weekers (VVD) en Van Vliet (D66) en Eerste Kamer-lid Van Leeuwen (CDA). Vanuit de maatschappelijke organisaties participeren Alvy Derks (Older Womens Platform) en Liesbeth Huijts (Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties CSO).
Naast de officiële regeringsdelegatie voor de Wereldassemblee zijn tijdens het Forum in Madrid een groot aantal nederlandse maatschappelijke organisaties actief.

Vergrijzing wereldwijd fenomeen

Vergrijzing is een wereldwijd verschijnsel, dat grote consequenties heeft voor de inrichting van de samenleving, inkomenspolitiek en de verdeling van werk en zorg. Daarom is het noodzakelijk om beleid te ontwikkelen dat de leefsituatie van ouderen overal ter wereld daadwerkelijk verbetert. Dat gebeurt op de VN Top over Vergrijzing in Madrid.

Vergrijzing is een mondiale triomf en uitdaging. Hoe anders was het nog in 1982 tijdens de 1e Wereldassemblee inzake 'bejaarden' toen vergrijzing slechts een relevant thema was van het 'rijke westen'. Sindsdien speelt het demografisch verschijnsel ook in de voormalige oostblokland en transitielanden. En in de komende 20 jaar vergrijst het zuiden eveneens.
Drie groepen landen die hun infrastructuur, sociale bescherming en voorzieningen moeten (her)inrichten voor deze nieuwe demografische werkelijkheid. Daarbij komen ze deels dezelfde en deels verschillende problemen tegen.

Wereldwijde aandacht voor vergrijzing tijdens Wereldassemblee In de eerste twee weken van april vinden in Spanje over mondiale vergrijzing drie bijeenkomsten plaats in VN kader: een wetenschappelijk forum (Valencia 1-4 april), een NGO Forum (Madrid 4-9 april) en de 2e Wereldassemblee over Vergrijzing (Madrid 8-12 april). De discussies daar moeten uitmonden in een slotdocument met afspraken voor een internationale aanpak.

Relevante websites:
The UN Second World Assembly on Ageing:
http://www.madrid2002-envejecimiento.org/

The NGO Forum at the Second World Assembly on
Ageing: http://www.forumageing.org/

The United Nations Programme on Ageing:
http://www.un.org/esa/socdev/ageing/


---

---
Uitnodiging
U bent van harte uitgenodigd voor de perspresentatie op dinsdag 26 maart om 16.00 uur in Nieuwspoort Den Haag.

Indien u verhinderd bent, sturen wij u de persmap met statistische gegevens over vergrijzing, achtergronden, thema.s en actiepunten graag toe.

Wilt u de gegevens eventueel ook doorspelen aan uw correspondenten in Madrid? Meldt het ons en wij zenden hen alle informatie toe.

Informatie
Voor aanvullende informatie of aanvragen van de persmap kunt u contact opnemen met coördinator Alexander van de Kerkhof: 026 377 97 33 (werktijden) of 06 53 94 33 78

25 mrt 02 17:27