Ingezonden persbericht

Utrecht, 25 maart 2002

Van:

Kees Wennekendonk

Betreft:

Open brief aan de gemeente Utrecht,
burgermeester en wethouders, alsmede de politie Utrecht.

Geachte lezers dezes,

na meerdere aanrijdingen en bedreigingen door fietsers, scooter- en motorrijders, waarbij klappen en ongenood speeksel in ontvangst genomen door ondergetekende, meen ik u het volgende te moeten vragen:

wilt u:


- de in het voetgangersgebied en de trottoirs, alsmede de in de eenrichtings-verkeersstraten geldende verkeersregels implementeren

- de overtredingen van die verkeersregels bestraffen met de daarvoor bestaande boete?

- dan wel alle verkeersborden weg te halen en alle verdere verkeersregels ongeldig te verklaren, zodat we tenminste weten waar we qua recht van de sterkste aan toe zijn?
Dit aangezien de wandelaar in de huidige situatie, waarbij de rechthebbende, indien niet opzijgegaan, wordt aangereden dan wel met fysiek geweld wordt geconfronteerd in de vrijwel spreekwoordelijke afwezigheid van de politie, bij klaar daglicht en op de drukste winkeldagen zonder risico voor de overtreder. Het betreft hier wandelgebieden waar, uitgezonderd de goederenaanvoertijden, uitsluitend wandelaars en vergunninghouders toegang hebben. Ook de beide zijden van de Oudegracht Tolsteegzijde, waar de voetgangers in de verdrukking worden gebracht door spookrijdend fietsverkeer dat tegemoetkomende auto 's omzeild, kennen dezelfde problemen.

Vele weggebruikers zeggen van niets te weten, maar bij waarschuwing voor controle verderop, ontkracht de reactie direct eerdere kennisgave. De Leidsestraat in Amsterdam funtioneert sinds enige tijd vrijwel probleemloos. Dit komt uitsluitend en alleen omdat de overtreders van verkeersregels sinds kort weer beboet worden. Het is mogelijk dat de gemeentepolitie van Utrecht en haar opdrachtgever tot nu toe van de huidige wantoestanden alhier niet op de hoogte waren. Daar lijkt het in ieder geval wel op. Bij deze een klemmend beroep op de bevoegde partijen aan deze gedurende jaren ingeslopen wantoestanden een structureel halt toe te roepen.

Met vriendelijke groet,

Kees Wennekendonk,
Oudegracht, Utrecht.

Kees Wennekendonk
Oudegracht 226 a/d Werf
3511NT Utrecht
030-2300222