GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 maart 2002 18:22
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Netelenbos 'minister spoorloos'
Railinfrastructuur in privaat beheer onacceptabel

(26 maart 2002)

De spoorwegwet die morgen wordt behandeld, brengt het beheer van de spoorwegen in handen van een privaatrechtelijke NV. GroenLinks vindt deze keuze onacceptabel.

Ook de Raad van State heeft fundamentele kritiek op deze keuze. GroenLinks vreest de voorgestelde structuur, waarbij een private infrastructuurbeheerder privaatrechtelijke contracten moet zien te sluiten met de diverse vervoerders. GroenLinks heeft er geen enkel vertrouwen in dat middels deze contracten de maatschappelijke belangen gewaarborgd worden. Tot welke problemen privaat infrabeheer kan leiden, is in Engeland aangetoond met Railtrack.

GroenLinks is zeer ontevreden over de zwabberkoers van de minister rond de spoorwegwet en concessiewet. Dat er jaren na de verzelfstandiging nog steeds geen wettelijk kader bestaat, komt volledig door het onvermogen van de minister van Verkeer en Waterstaat. Sinds de indiening van de wetsvoorstellen in 2000 is minister Netelenbos herhaaldelijk zelf met een fundamentele wijziging gekomen van de wetsvoorstellen. Dit wetsvoorstel is het treurige sluitstuk van jarenlang falend paars openbaar vervoerbeleid. Deze minister verdient met recht de titel 'minister spoorloos'.

GroenLinks zal niet met dit wetsvoorstel in deze vorm instemmen. De fractie heeft een reeks amendementen ingediend om het wetsvoorstel te verbeteren. Zo wil GroenLinks onder andere:

- het beheer van de railinfrastructuur in publieke handen brengen,
- de minister expliciet verantwoordelijk maken voor onderhoud en vernieuwing van de railinfrastructuur,
- regels stellen over de storingsgevoeligheid van het net.
Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -