Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones steunt het kustpolderdecreet (26/03/02)

N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones heeft steeds alle initiatieven ondersteund die kunnen bijdragen tot bescherming van onze leefomgeving. Zijn naam is in het bijzonder verbonden aan een aantal natuur-initiatieven in de kustregio: het duinendecreet, de bescherming van de komgrondengebieden van Lampernisse, de ontwikkeling van het prachtig natuurgebied rond de IJzermonding, ... Nu springt hij mede in de bres voor die andere waardevolle gebieden in Vlaanderen : de kustpolders.

N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones is mede-ondertekenaar van het voorstel van decreet, genoemd het "kustpolderdecreet", ingediend door de volksvertegenwoordigers J. Maes en A. Van Nieuwkerke (SP.A)

Kustpolders zijn gebieden en percelen die behoren tot de kustpolderstreek en tot het historische polderlandschap, en bestemd zijn als landelijk gebied, militair domein of zone voor openbaar nut. Ze vormen een van de meest waardevolle open ruimtes in Vlaanderen, en zijn ecologisch van groot belang.

De polders zijn, als natuurlijk hinterland van de Vlaamse kust, tevens van groot toeristisch-creatief belang (familieuitstappen, bezoeken aan polderdorpen, wandel- en fietstochten, ...). Een aantasting van de kwaliteit in de kustpolders heeft, door het belang van de toeristische sector in West-Vlaanderen, dan ook een economische weerslag.

Het kustpolderdecreet "Voorstel van decreet houdende wijziging van het decreet van 21 oktober 1997 inzake het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en van het decreet van 23 januari 1991 inzake de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen wat betreft de bescherming van de kustpolders") heeft als doelstellingen:

bescherming van de (resterende) natuurwaarden in de kustpolders via behoud, herstel en ontwikkeling van de natuur en het natuurlijk milieu

een samenhangend beleid voor een betere bescherming van de natuur en het natuurlijk milieu in de kustpolders.

Verder zijn kustpolders van internationaal belang, daarvan getuige het feit dat alle andere EU-lidstaten al lang duurzame maatregelen hebben genomen ter bescherming van hun poldergebieden. Op Vlaams niveau schieten we hierin tekort.

De enige oplossing bestaat er dan ook in om, op basis van algemene maatregelen inzake het natuurbehoud en de inzet van bepaalde instrumenten, telkens op basis van het decreet Natuurbehoud, de kustpolders een betere bescherming te geven.

N-VA volksvertegenwoordiger Jan Loones hoopt dat dit voorstel van decreet voldoende steun zal krijgen in het Vlaams Parlement.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Jan Loones, Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Jan Loones
Telefoon: 058/51.37.38
Fax: 058/51.99.54
E-post: jan.loones@vlaamsparlement.be
Url: www.koksijde.be/janloones