Dierenbescherming

Tweede Kamer jaagt op vos en nieuwe Flora- en faunawet

Den Haag, 26 maart 2002 - Amper een week voordat de nieuwe Flora- en faunawet in werking treedt, dreigt de wet uitgesteld te worden en één van de belangrijkste besluiten, de bescherming van de vos, te worden teruggedraaid. Vanmiddag stemt de Tweede Kamer over deze moties ingediend door het CDA en de VVD ( en SGP voor de vos). Die partijen zien zich gesteund door de Provincies die deze week in een brief aan staatssecretaris Faber van Natuurbeheer hebben laten weten de nieuwe wet niet voor januari 2003 te kunnen uitvoeren. Daarbij doen de Provincies een pleidooi om de vos alsnog bejaagbaar te maken omdat hen dat veel werk scheelt. De Dierenbescherming vindt dit onacceptabel en gaat ervan uit dat een kamermeerderheid hiertegen in het geweer komt.

Per 1 april treedt de nieuwe Flora- en faunawet in werking. Volgens deze wet, die uitgaat van de intrinsieke waarde van het dier, mogen vanaf 1 april nog slechts de houtduif, het konijn, de haas, de fazant en de eend vrij bejaagd worden. De vos wordt daarmee vanaf 1 april een beschermd dier. In de nieuwe situatie krijgen de Provincies een belangrijke rol. Zij moeten de vraag van jagers beoordelen om een ontheffing voor het schieten van dieren te krijgen. Nét voor de datum dat de wet in werking treedt krijgen de Provincies blijkbaar koudwatervrees. Ondanks de 5 jaar lange voorbereidingstijd blijken ze nu zelfs bereid de vos in te zetten als wisselgeld om de wet uit te stellen.

Vanaf 1 april 2002 is de vos in Nederland niet langer vogelvrij door de Flora- en faunawet. Dit tot grote ergernis van enkele politieke partijen, jagers en boeren die de afgelopen maanden een ware hetze in de media tegen de vos hebben gevoerd met als climax nu de motie om de vos weer vogelvrij te verklaren. Dit terwijl de Flora- en faunawet volop mogelijkheden biedt om schade te bestrijden. Provincies kunnen ontheffing verlenen voor afschot van de vos, als er sprake is van daadwerkelijk aangetoonde schade die niet op een andere manier kan worden voorkomen. Geen reden dus om een week van te voren de wet te veranderen waar ruim 15 jaar aan is gewerkt. En geen reden dus om te zwichten voor de propaganda van de jagers. De Dierenbescherming gaat er dan ook van uit dat een kamermeerderheid vanmiddag zowel de wet als de vos beschermt.


- einde bericht -