Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in april

Schizofrenie bestaat niet
`Schizofrenie' is een van de bekendste psychiatrische begrippen, maar ook een van de meest omstreden. Want gaat het hier eigenlijk wel om één aandoening? Volgens psychiater Pieter Vlaminck kun je zelfs niet spreken van een verzameling aandoeningen: er is namelijk niet één kenmerk dat alle `schizofrene' patiënten met elkaar gemeen hebben. In een dubbel lang artikel deconstrueert hij dit `container-begrip', dat in de jaren negentig nog wijder werd dan het al was. Gebrek aan onderscheid tussen diverse patiënten is volgens Vlaminck meer dan een academisch schoonheidsfoutje: `Het leidt tot slordige hulpverlening en slecht onderzoek.' De term schizofrenie kan dus maar beter verdwijnen. Maar of dat gebeuren zal, is de vraag: er zijn namelijk ook maatschappelijke, zelfs commerciële, belangen gemoeid.

Schone schijn in de GGZ
Sinds het begin van de jaren zeventig analyseerde A.A.J.M. Beenackers zo'n tienduizend dossiers van patiënten in instellingen voor ambulante GGZ. Zelden trof hij daarin sporen aan van een specifieke, systematische behandelmethode. Kennelijk gaan therapeuten vooral improviserend te werk. Verontrustend vindt de auteur dat niet, maar wel verbazingwekkend: waarom maken therapeuten buiten de behandelkamer goede sier met modellen, systemen, procedures en protocollen terwijl ze zich daar binnenskamers niet door laten gezeggen? Is al dat gepraat, geschrijf en geconfereer over behandelmethoden niet meer dan `window dressing'?

TBS niet onder regie GGZ
Het voorstel van de Commissie Kosto om de TBS-klinieken onder regie van algemene psychiatrische ziekenhuizen (APZ) te stellen, is niet goed gevallen, ook niet bij het kabinet. Velen menen dat zulke bestuurlijke integratie geen oplossing biedt voor het probleem waar deze klinieken mee kampen: de stagnerende uitstroom van betrekkelijk ongevaarlijke TBS-klanten naar een de reguliere GGZ-instelling. Volgens F.C.H. Derks, J. Gerrits en H.E. de Kuiper zou het probleem zo zelfs erger kunnen worden. Als een APZ zeggenschap heeft over een TBS-kliniek kan het immers, bij gebrek aan een verblijfafdeling, in verleiding komen om gevaarlijke, chronisch psychotische patiënten daarnaar door te sluizen. De forensische psychiatrie moet volgens de auteurs niet worden ingepast in bestaande GGZ-structuren maar met hun medewerking uitgroeien tot een veelzijdig, dus transmuraal zorgcircuit.

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-297 11 00 (fax: 030-297 11 11); e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 37 36 (fax: 030-638 39 99); website: http://www.bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.
---