Ingezonden persbericht

Kopstukken in debat over WAO-preventie

Wet Verbetering Poortwachter: gaat het nu wél werken

HEERHUGOWAARD, 20020304 -- ALKMAAR - Op 1 april 2002 wordt de Wet Verbetering Poortwachter van kracht. Doel van deze wet is de instroom van zieke werknemers naar de WAO te voorkomen. Het Regionaal Platform Werk & Inkomen Noord-Holland Noord vindt de nieuwe wet van groot belang voor het beter laten functioneren van de arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord en houdt op 27 maart een Poortwachterdebat in Heerhugowaard. Aan dit debat zullen deelnemen: Jan van Zijl (voorzitter Raad voor Werk & Inkomen), Agnes Jongerius (vice-voorzitter FNV), Hans Kamps (voorzitter ABU), Hans de Boer (MKB Nederland) en T. Joustra (voorzitter Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen).

Ook de staatssecretaris van Sociale Zaken Hans Hoogervorst is uitgenodigd. Door de nieuwe wet krijgen werkgevers én werknemers samen een grotere verantwoordelijkheid voor de reïntegratie van zieke werknemers. Het platform zet zich in voor een betere afstemming van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in Noord-Holland Noord. Onder meer door het vertalen van landelijk beleid naar regionaal niveau. Voorzitter Cor van Vliet hoopt dat door de nieuwe wet het automatisme, waardoor zieke werknemers vaak in de WAO terechtkomen, wordt doorbroken. Van Vliet: "Dat we ook in deze regio de discussie hierover aangaan is van groot belang. Want laten we eerlijk zijn; wie vindt het nu leuk om in de WAO te zitten?"

Naast de landelijke kopstukken zijn ook werkgevers, werknemers, Arbo-diensten en reïntegratiebedrijven uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen over vragen als:


- zijn we met elkaar klaar voor de nieuwe Poortwachterwet?
- wat zijn de verwachtingen van dit nieuwe model?
Het debat staat onder leiding van parlementair journalist Frits Wester (RTL 4) en vindt plaats op woensdag 27 maart vanaf 16.00 uur in De Zandhorst te Heerhugowaard.

Binnen het Regionaal Platform Werk & Inkomen Noord-Holland Noord werken samen de gemeenten in de regio's Noord-Kennemerland, Kop van Noord-Holland en West-Friesland, de provincie Noord-Holland, MKB Nederland Noordwest-Holland, VNO NCW afdeling Noordwest-Holland, FNV afdeling Noord-Holland, CNV afdeling Noord-Holland, Platform Sociale Zekerheid Alkmaar, UWV, Horizon College, ROC Kop van Noord-Holland, Hogeschool Alkmaar, Kamer van Koophandel voor Noordwest-Holland, CWI district Noordwest.

Website: www.regionaalplatform.nl