PERSBERICHT - 26 MAART 2002

Madurodam eert z'n architect met gedenkteken

Woensdag 27 maart om 15.00 uur onthult Madurodam een gedenkteken: een plaquette ter nagedachtenis aan de architect van de miniatuurstad, de heer S.J. Bouma (1899 - 1959). Aanleiding hiertoe is het vijftigjarig bestaan van Madurodam.

De gedenksteen wordt in ontvangst genomen door Willemien Verloop, burgemeester van Madurodam sinds 19 maart j.l., in het bijzijn van enkele familieleden van de heer Bouma, onder wie zijn zoon, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Ontwerp
De heer S.J. Bouma heeft het stedenbouwkundig ontwerp gemaakt voor de in 1952 te openen miniatuurstad. Hij ontwierp een plan van een karakteristieke Nederlandse stad zoals die zich in de loop der tijd ontwikkeld heeft, met een historische kern, een industriegebied met haven, nieuwbouw en een groengebied. Deze gebieden zijn nog steeds als zodanig herkenbaar in Madurodam.

Loopbaan
Bouma begon zijn loopbaan als bouwkundig tekenaar bij de gemeente Groningen, waar hij vele gemeentelijke gebouwen vormgeeft. Hij is lid van het kunstenaarsgenootschap De Ploeg en bestuurslid van de Vereniging tot bevordering der Bouwkunst. In zijn ontwerpen laat hij zich inspireren door de Amsterdamse School, alsmede door de Hilversumse stadsarchitect Dudok.

In 1942 wordt hij directeur van het Openluchtmuseum in Arnhem, later bekleedt hij ook de functie van directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De laatste jaren van zijn leven wijdt hij zich aan het documenteren van historische boerderijen, in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen.

Noot voor de pers:
(