Rijksuniversiteit Groningen

26 mrt 2002

Nummer 42 25 maart 2002

Lezingen en meesterklas schrijven van recensies

Kees Fens gastcriticus bij RUG


Als gastcriticus voor het voorjaar 2002 is Kees Fens aangesteld. Hij verzorgt twee lezingen en een meesterklas over literatuurkritiek. Deze bijeenkomsten zijn openbaar, de toegang is vrij en belangstellenden zijn van harte welkom. De aanstelling tot gastcriticus is een initiatief van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Schrijvers School en Samenleving.

Kees Fens (1929) is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. Hij heeft als criticus een lange loopbaan. In 1956 startte hij bij het dagblad De Tijd en vanaf 1968 schrijft hij voor de Volkskrant. Naast de vele kritieken die Fens schreef, verscheen er een groot aantal boeken van zijn hand en verzorgde hij literaire columns voor het Belgische dagblad De Standaard.

Openingslezing

Op 27 maart 2002 houdt Kees Fens zijn openingslezing 'De schijngestalten van de maan'. Daarin bespreekt hij de literaire kritiek van de laatste halve eeuw, een periode die hij ook vanuit zijn eigen ervaringen zal belichten. De lezing vindt plaats in de Senaatskamer van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen, van 20.00-22.00 uur.

Openbare meesterklas

Op donderdag 28 maart, 25 april, 16 mei en 13 juni 2002 geeft Kees Fens in een openbare meesterklas 'Literatuurkritiek' onderricht in het schrijven van recensies. Deelnemers schrijven recensies, die door de gastcriticus in de meesterklas besproken worden. Allerlei praktische aspecten van het schrijven, interpreteren en kritiseren komen aan bod. Natuurlijk geeft de gastcriticus ook een kijkje in zijn eigen keuken. Plaats: Harmoniegebouw (zaal H12.025), Oude Kijk in 't Jatstraat 26 te Groningen.

Slotlezing

De slotlezing op 12 juni op 2002 is getiteld 'De grootste criticus, Menno ter Braak'. Met deze lezing slaat Fens een brug tussen de voor- en naoorlogse kritiek.

Noot voor de pers

Informatie: mw. W.A. van der Meer, Faculteit der Letteren, afdeling Nederlands, tel. 050-363.5858, e-mail W.A.van.der.Meer@let.rug.nl