Language: NL Ministerie van Buitenlandse zaken België

Category: Communiqué Date: 27/03/02

Minister Michel heeft zijn Afghaanse collega ontmoet

Louis Michel, Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken, heeft vandaag zijn Afghaanse collega Dr. Abdullah Abdullah ontvangen.

Allereerst haalde Minister Michel de kwaliteit aan van de relatie tussen de Afghaanse en de Belgische autoriteiten, terugdenkend aan het bezoek van Commandant Massoud, samen met Dr Abdullah, aan België op 7 april 2001.

Minister Michel betuigde de steun van België aan de Afghaanse interim-autoriteiten die uit de Bonn-akkoorden zijn voortgekomen. Sinds hun aanstelling in december, waarop Minister Michel in naam van de Europese Unie aanwezig was, hebben ze een essentiële en daadkrachtige rol gespeeld. De geslaagde heropening van de scholen vorige week is naar het oordeel van België een belangrijk gegeven. Het is een symbool van bevrijding, vooral voor de vrouwen. Dit succes symboliseert de hoop op een heropbouw van Afghanistan. De Minister heeft eveneens benadrukt dat het ownership van de heropbouw duidelijk aan de Afghaanse overheid moest toekomen. Hij onderstreepte eveneens het belang van de te realiseren people to people - contacten, ook met België.

Ten gevolge van de aardbeving die maandag het Noord-Oosten van Afghanistan getroffen heeft bevestigde Louis Michel dat de regering
1,2 miljoen euro heeft vrijgemaakt. Dit werd samen met de Staatssecretaris voor Ontwikkelingslanden Eddy Boutmans in het kader van B-Fast beslist. Deze hulp, die volgens de Minister zo snel mogelijk door humanitaire organisaties of door de Afghaanse autoriteiten zelf ter plaatse gebracht zal worden, komt bovenop de reeds toegezegde steun in het kader van de Bonn-akkoorden (1,8 miljoen euro aan voedselhulp 2 miljoen euro humanitaire hulp).