TEAMALERT

Netelenbos sluit 50 km/uur voor brommers niet uit

Woensdag 27 maart vond in Duinrell de Jongeren Expertmeeting plaats van TeamAlert, het jongerenteam voor verkeersveiligheid. 150 jongeren (16 tot 24 jaar) uit het hele land gingen in discussie met verkeersdeskundigen en politici. In workshops bereidden zij een jongerenadvies voor over verkeersveiligheid. De hoofdpunten uit dit advies presenteerden de jongeren in een slotdebat, waaraan o.a. minister Netelenbos en de kamerleden G. Valk, F. Giskes en H. van der Steenhoven deelnamen. TeamAlert wil dat het thema jongeren & verkeersveiligheid in de nieuwe regeerperiode meer gewicht krijgt.

Debat
Vertegenwoordigers van vijf grote politieke partijen reageerden op de adviezen en meningen van de jongeren. TeamAlert vroeg de politici ter plekke een intentieverklaring te ondertekenen waarin zij zich uitspraken over hun streefgetal voor het aantal verkeersdoden onder jongeren in 2006 (280 in 2000). CDA, PvdA en GroenLinks zegden toe dat ze zich de komende regeringsperiode willen gaan inzetten voor 120 verkeersdoden per jaar onder jongeren, waarmee een politieke meerderheid ontstaat voor een strengere aanpak in het verkeersbeleid.

Brommers & scooters
Brommers & scooters vormden in het debat een belangrijk thema. Minister Netelenbos meldde dat door de recente maatregel 'brommers en scooters op de rijbaan', het aantal ongevallen is gehalveerd. Jongeren gaven daarentegen aan zich vaak opgejaagd te voelen door andere weggebruikers, omdat ze niet harder mogen dan 45 km/uur. De minister zegde toe dat ze het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) onderzoek zal laten uitvoeren naar mogelijke gevolgen van het gelijkschakelen van de snelheid van brommers met andere weggebruikers. De suggestie van jongeren om korting te geven op verzekeringspremies bij het vrijwillig halen van een brommercertificaat vond Netelenbos 'een erg goed idee'.

NIPO-onderzoek met opmerkelijke resultaten
TeamAlert heeft het NIPO een onderzoek over verkeersveiligheid laten uitvoeren onder ruim 600 jongeren (16 tot 24 jaar). Ruim een derde van de jongeren met een brommer of scooter geeft aan dat dit voertuig is opgevoerd. Hoewel een meerderheid van de jongeren (82%) een opgevoerde brommer erg gevaarlijk vindt, acht 58% van hen de pakkans heel klein. 28% van de jongeren voelt zich vaak onveilig in het verkeer. En 65% van de jongeren is (na een korte toelichting over de achtergrond) voorstander van strengere verkeersmaatregelen voor jongeren.

TeamAlert
Ieder jaar belanden duizenden jongeren met ernstige verwondingen in ziekenhuizen en in 2000 stierven 280 jongeren door verkeersongevallen. Jongeren zijn de meest actieve groep op de weg, maar ook de meest kwetsbare. TeamAlert is een jongerenteam, dat zich inzet om verkeersveiligheid onder de aandacht van jongeren (16-24 jaar) te brengen. Sinds juni 2000 brengen jongeren het onderwerp verkeersveiligheid bij hun leeftijdsgenoten onder de aandacht met opmerkelijke acties, zoals: signaalpalen voor jonge verkeersdoden, een concert voor jonge nabestaanden, een kilometerslang kruis van begrafenisautos en spraakmakende tv-commercials. Inmiddels bestaat TeamAlert uit vier teams, die landelijk en in de regios Randstad, Noord en Zuid-Oost actief zijn.