Nieuw-Vlaamse Alliantie

Vlaams parlement steunt N-VA-resolutie voor kosteloos leerplichtonderwijs (27/03/02)

Met het oog op een doeltreffend gelijke kansenbeleid dringt de N-VA als kind- en gezinsvriendelijke partij reeds lang aan op de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord inzake de kosteloosheid van het leerplichtonderwijs. Het voorstel van resolutie van de hand van de N-VA-parlementsleden Chris Vandenbroeke en Kris Van Dijck terzake werd vandaag in het Vlaams parlement goedgekeurd. De resolutie gebiedt de Vlaamse regering om nog deze legislatuur de kosteloosheid van het leerplichtonderwijs exact te definiëren zodat in eerste instantie het basisonderwijs effectief kosteloos wordt.

Talloze internationale verdragen en fundamentele rechtsbronnen garanderen het recht op gratis onderwijs (bvb. Universele Verklaring van de Rechten van de Mens). Daarnaast is er expliciete aandacht voor dit thema in het regeerakkoord en in de Beleidsnota Onderwijs 2000-2004.

Vooralsnog is het Vlaams leerplichtonderwijs echter verre van kosteloos. Dit blijkt uit de Vlaamse onderwijsindicatoren. Voor het schooljaar 1998-99 bedroeg de privé-kostprijs van een kind in de kleuterschool gemiddeld 180 euro en in de lagere school zelfs 351 euro. In het middelbaar onderwijs liep het jaarlijks prijskaartje op tot 500 à 750 euro per kind.

De studie leert dat voor de lagere inkomenscategorieën, zeker voor gezinnen met één inkomen, een forse inbreng van de ouder(s) wordt verwacht. Een aanzienlijk deel van de gezinstoelagen, nochtans door heel andere overwegingen ingegeven, moet in werkelijkheid aangewend worden om er de studiekosten mee te financieren.

Daarenboven beïnvloeden financiële overwegingen de studiekeuze van schoolgaande jongeren. De gangbare maatschappelijke dualisering wordt op die manier extra versterkt.

Met de resolutie wenst de N-VA de aanzet te geven tot een verdere democratisering van het onderwijs. Het kan niet langer dat gezinnen 'gestraft' worden met zware facturen voor de schoolopleiding van de kinderen.

Interveniëren via de gezinsbijslagen is vooralsnog uitgesloten omdat zoiets ressorteert onder de federale bevoegdheid. Wel kan gedacht worden aan gezinstoelagen die als gerichte subsidies te beoordelen zijn en die, naar analogie van bepaalde opleidingen (cfr. VDAB e.a.), tot de gemeenschapsbevoegdheden behoren. Als typevoorbeeld, erop gericht om het maatschappelijk welzijn te behartigen, geldt het toekennen van een premie (in dit geval van 6.000 fr.) voor loopbaanonderbreking.

De N-VA bepleit een analoge tussenkomst. De gemeenschappen beslissen autonoom over de voorwaarden inzake de toekenning van subsidies, op voorwaarde dat ze niet discriminerend zijn en zich richten tot alle ouders van kinderen die schoollopen in het Nederlandstalig leerplichtonderwijs, eventueel uit te breiden tot het kleuteronderwijs.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Chris Vandenbroeke, Kris Van Dijck, Vlaams parlementsleden

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be