Ingezonden persbericht


Utrecht, 27 maart 2002

Europa heeft geen bezwaar
Fietsersbond blij met stroomversnelling nationale wetgeving dode hoek

Minister Netelenbos gaat voor het einde van het jaar de dodehoekspiegel op alle vrachtwagens wettelijk verplichten. Gisteren waren de EU-ministers van Verkeer bijeen in de EU-Transport Raad. Daar stond het Nederlandse voorstel op de agenda en de Europese ministers hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen Nederlandse wetgeving op dit gebied.
De Fietsersbond heeft jarenlang aangedrongen op een nationale verplichting voor deze spiegel. Tot voor kort meldde minister Netelenbos steeds dat Europese regels in de weg stonden voor een nationale verplichting. Juristen van de Fietsersbond zagen deze Europese belemmeringen niet. De Fietsersbond is blij met deze stroomversnelling en dringt er bij de minister op aan dat de wet nog voor de verkiezingen gereed is.
Eerder deze maand noemde Minister Netelenbos het nog 'pure hufterigheid' dat slechts een derde van de transportsector deze spiegels op vrijwillige basis heeft aangeschaft. Terwijl de kosten voor een extra spiegel slechts 90 euro bedragen en de minister daarvan de helft bijdraagt. Op Europees niveau ligt een voorstel voor een verplichting voor nieuwe trucks, maar zonder aanvullende wetgeving duurt het nog jaren voordat alle trucks zo'n spiegel hebben. Met 30 doden en 90 zwaar gewonden per jaar is dat onverantwoord.