Programmabureau Advies Overheid.nl

Bijna helft gemeenten niet bezig met één-loket

Een onderzoek onder 293 gemeenten wijst uit dat 141 gemeenten niet bezig zijn met de één-loket-gedachte. Als het cijfer klopt, betekent het dat Binnenlandse Zaken op dit gebied veel minder bereikt heeft dan gedacht.

Student Communicatiewetenschappen David Kok onderzocht de situatie op het gebied van de één-loket-gedachte bij 293 gemeenten. Zijn conclusie: 141 gemeenten (bijna vijftig procent) geven aan niet bezig te zijn met het dienstverleningsconcept, tegenover 152 gemeenten die zeggen dat ze er wel mee bezig zijn.

In februari schermde het programmabureau Overheidsloket 2000 van het ministerie van Binnenlandse Zaken nog met een NIPO-onderzoek waaruit naar voren kwam dat slechts acht procent van de ondervraagde gemeenten zich op geen enkele manier bezig hield met het gentegreerde loket. In 1999 was dat nog 21 procent. Volgens het NIPO-onderzoek beschikt 36 procent van de gemeenten al over een gentegreerd loket.

Programmamanager Herman Willemse van Overheidsloket 2000 betitelt de afstudeerscriptie van Kok als een waardevol onderzoek. Willemse in het voorwoord van de scriptie: Die conclusies en aanbevelingen, daar kunnen we iets mee.

Kok concludeert ook dat veel gemeenten achterlopen met het beschrijven van de werkprocessen. Gemeenten vinden het organiseren van de frontoffice belangrijker dan het organiseren van de backoffice. Er moet volgens hem meer aandacht komen voor zaken als draagvlak, communicatie, tijd, structuurverandering en strategie. (Bron: Binnenlands Bestuur Online)

www.ictu.nl