Korps: Friesland, plaats: Friiesland 27-03-2002 Politieberichten van 26/3 (13.00) t/m 27/3 (07.00)

Heerenveen: aanrijding met getuigenoproep
Dinsdag omstreeks 13.10 uur reed 38-jarige automobiliste uit Delfzijl op de rechterrijstrook van de A7 richting Drachten. Ter hoogte van de afslag Zwolle reed de vrouw achter een vrachtwagencombinatie die de afslag Zwolle nam. Plotseling reed de bestuurder de A7 weer op, zonder richting aan te geven om alsnog rechtdoor te rijden in de richting van Drachten. De vrouw moest daardoor plotseling uitwijken naar de linkerrijstrook en verloor door deze handeling de macht over het stuur. Vervolgens slingerde zij de A7 op. Hierop botste zij met haar auto tegen de vangrail aan de rechterzijde van de Rijksweg. De auto raakte totaal vernield. Graag komt de politie in contact met de vrachtwagenbestuurder of eventuele getuigen op het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Opsterland: diverse controles
Dinsdagmiddag heeft het team Zuid (Opsterland) van het district Drachten diverse controles uitgevoerd. Naar aanleiding van klachten van bewoners van Terwispel werd op de doorgaande weg door het dorp, de Alde Dyk, een snelheidscontrole gehouden. De maximum snelheid is 30 km per uur, 11 bestuurder werden bekeurd omdat ze te snel reden, twee kregen een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. Tussen Terwispel en Bakkeveen werden eizoekers en vissers gecontroleerd. Een visser kreeg een bekeuring omdat hij geen visvergunning had. Ook werd een bezoek gebracht aan de aanvragers van een vergunning voor paasvuren. Hen werd medegedeeld dat er van politiezijde gecontroleerd zal worden op het naleven van de vergunningsvoorwaarden.

Drachten: verdachte aangehouden
Dinsdag omstreeks 16.10 uur werd door een 17-jarige inwoner van Oosterwolde een ruit ingegooid bij een winkel aan de Zuiderbuurt. Twee stadswachten van de SVS hebben dit gezien. Zij hebben de verdachte op de Zuiderbuurt in bedwang kunnen houden , tot de politie ter plaatse was die de man heeft overgebracht naar het bureau.

Appelscha: winkeldieven opgepakt
Dinsdag omstreeks 16.45 pleegden twee inwoonsters van Appelscha, respectievelijk 19 en 26 jaar, een winkeldiefstal in een winkel aan de Vaart Zuidzijde. Gestolen werden toiletspullen met een waarde van 28 euro 84. Een gedeelte van de goederen zat in een buggy. De vrouwen zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau in Oosterwolde. Aangifte is gedaan door een 30-jarige inwoonster van Appelscha.

Leeuwarden: fietsendieven aangehouden
Dinsdag omstreeks 17.15 uur werd een fiets gestolen uit de Konvooistraat. Volgens de melding betrof het een groepje jongeren. Even later zag de politie in de Jan Evenhuisstraat een groepje jongeren fietsen dat voldeed aan het signalement. De personen werden staande gehouden. Een van de personen werd door een getuige herkend. Twee verdachten, een 13 en een 14-jarige inwoner van Leeuwarden, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De fiets is teruggevonden en ook naar het bureau gebracht, waarna hij teruggebracht naar de eigenaar.

Heerenveen: ongeval met letsel
Om 17.20 uur kreeg de politie een melding van een ongeval op het klaverblad bij Heerenveen. Het betrof de rijbaan Heerenveen Leeuwarden van de A32 ter hoogte van de afslag Joure. Ter plaatse werden twee vernielde personenwagens aangetroffen. Een 63-jarige inwoonster van Joure reed, met drie inzittenden, over de A32 richting Leeuwarden. Op het moment dat ze net de afslag naar Joure was gepasseerd kwam ze erachter dat ze de afslag had gemist. De vrouw remt vervolgens en keert (!) vanaf de rechterrijstrook met een bochtje naar links waardoor zij op de voor de tegenliggers linkerbaan komt. Een daar rijdende vrouw uit Akkrum kan net een ongeluk voorkomen door naar rechts te rijden. Hierdoor moet ook een 51-jarige automobiliste uit Bolsward sterk afremmen naar rechts. De vrouw uit Joure, die ondertussen het bochtje terug naar de afslag Joure uitvoerde, werd geraakt door de vrouw uit Bolsward. De twee achterste inzittenden van de vrouw uit Joure zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis De Tjongerschans. Het betreft een 65- en een 66-jarige inwoonster van Joure. Het letsel is onbekend, maar zoals het lijkt zijn de vrouwen niet in levensgevaar. Er was inzet van drie ambulances en twee eenheden van de brandweer. De afslag Joure van de A32 is een uur afgezet, evenals de afslag Leeuwarden van de A7, vanuit de richting Joure. Het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland heeft een onderzoek ingesteld.

Sneek: rijden onder invloed, rijverbod van 16 uur, rijbewijs ingevorderd
Dinsdag omstreeks 18.55 uur werd een 53-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd op de Middelzeelaan. De man had te veel gedronken. Op het bureau blies hij 1230 ug/l, goed voor een rijverbod van 16 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: eenzijdig ongeval, N31 lange tijd gestremd Dinsdag omstreeks 13.50 uur reed een vrachtwagen van een transportbedrijf uit Roden over de A7, waar de vrachtwagen de afslag nam naar de N31, richting Leeuwarden. Waarschijnlijk ten gevolge van een te hoge snelheid in combinatie met schuivende lading sloeg de vrachtwagen dierct na de oprit naar de N31 om en kwam op de linkerzijde tot stilstand. Het verkeer uit Ureterp werd doorverwezen nar de A7, evenals de afrit van de A7 vanaf Groningen naar Leeuwarden. De traumahelikopter kwam ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur uit Hoogeveen (leeftijd onbekend) kon omstreeks 15.25 uur uit zijn benarde positie worden bevrijd. Hij werd met kneuzingen overgebracht per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten. Rijkswaterstaat had de omgeving van het ongeluk afgezet. De lading bestond 23 ton grondstof voor babypoedermelk. Dit zat in zogenaamde big bags. Deze zijn overgeladen in een andere vrachtwagen. Een gedeelte van het poeder is weggezogen, ook het wegdek is schoongemaakt. Omstreeks middernacht was alles opgeruimd. Bureau ongevalanalyse van de politie Frieslans heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: inbraak winkel
Afgelopen nacht werd ingebroken in een winkel aan de Lindegracht. Door vernieling van een zijdeur was men binnengekomen. De voordeur werd daarna vernield en uit de winkel werden drie tvs weggenomen. De verdachten gingen er vervolgens in een personenauto vandoor. Ongeveer drie kwartier na de inbraak werd de desbetreffende auto met de verdachten aangehouden in Kampen. In de auto waren de tvs nog aanwezig. De gegevens van de verdachten zijn op dit moment nog niet bekend. De eigenaar van de winkel, een 57-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in het kantoor van een bedrijf aan de Orionweg. De roldeur van het bedrijf werd vernield. Uit het kantoor werden twee flatscreen monitoren weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 03.50 uur werd op de Archipelweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 835 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272