`s-Hertogenbosch, 25-03-2002

Kennisplatform kan veel onduidelijkheden over energieopslag wegnemen

Kick-off bijeenkomst energieopslag in de bodem

Op woensdag 27 maart 2002 organiseert Energie 2050 in het Theater aan de Parade een eerste bijeenkomst over energieopslag in de bodem plaats. De Brabantse stichting Energie 2050 werkt aan een Brabants kennisplatform rondom energieopslag. Deze kick-off bijeenkomst is een eerste stap naar zo?n platform.

Prognoses zeggen dat we in 2020 dertig procent van onze duurzame energie uit de bodem halen. En hoewel zulke lange termijn prognoses een soort koffiedikkijken zijn, heeft de bodem zeker een enorm potentieel als concurrerende, duurzame opslagruimte voor energie. Er zijn naar schatting al 600 systemen in Nederland die energieopslag in de bodem gebruiken. Daarbij valt te denken aan toepassingen in woningen, proceskoeling in de industrie en verwarming en koeling van kassen. Toch is energieopslag in de bodem nog alles behalve bekend.

De kick-off bijeenkomst op 27 maart richt zich vooral op ambtenaren (energie, ruimtelijke ordening en bodem), medewerkers van waterschappen, koepel- en brancheorganisaties en andere belangenorganisaties. Het programma duurt van 13.30 uur tot circa 16.30 uur. Enkele sprekers lichten de mogelijkheden van energieopslag in de bodem toe. De heer J. Eerhart van de provincie Noord-Brabant vertelt onder andere over grondwater- en bodemgebruik en de heer L. Reijnders van de Universiteit van Amsterdam spreekt over de milieuconsequenties. Inmiddels hebben ruim 40 deelnemers zich voor de bijeenkomst aangemeld.