Gemeente Utrecht

Fototentoonstelling Villa Vinex in Informatiecentrum Leidsche Rijn

Tentoonstelling Document Nederland: Villa Vinex

Bart Sorgedrager fotografeert Leidsche Rijn

Data 27 maart 2002 t/m juni 2002

Plaats Informatiecentrum Leidsche Rijn

Verlengde Vleutenseweg 32, Utrecht

Openingstijden ma: 13.00 - 17.00 uur

di. en do.: 10.00 - 21.00 uur

woe. en vrij.: 10.00 - 17.00 uur

zat.: 11.00 - 16.00 uur

Vanaf 27 maart is de fototentoonstelling `Villa Vinex' te zien in het Informatiecentrum Leidsche Rijn. Deze foto´s van fotograaf Bart Sorgedrager waren vorig jaar al enkele maanden te zien in het Rijksmuseum. Villa Vinex is het resultaat van de vierde foto-opdracht in de reeks Document Nederland, een initiatief van het Rijksmuseum in samenwerking met NRC Handelsblad.

Wie enkele jaren geleden aan Nederlanders vroeg of ze in een Vinex-wijk zouden willen wonen, kon rekenen op reacties variërend van `liever niet' tot `over mijn lijk'. Toch zijn de meeste huizen op Vinex-locaties als Leidsche Rijn bij Utrecht al verkocht als de bouw nog maar nauwelijks is begonnen. Voor honderdduizenden mensen biedt het wonen in een `Villa Vinex' kennelijk genoeg voordelen.

Fotograaf Bart Sorgedrager volgde zes huishoudens vóór, tijdens en na hun verhuizing naar zes verschillende huizentypes in de wijk Langerak, waarvan de bouw medio 1999 begon. Vooral het comfort, de ruimte, de rust en de landelijke omgeving trokken deze pioniers naar 's lands grootste Vinex-locatie. De zes fotoreportages tonen hun oude woonsituaties, het vele klussen en de soms wat modderige verhuizingen naar de nieuwe woningen met namen als Villa Belforte, Villa Firenze en Villa Espèria. Samen laten de 150 foto's niet alleen zien wat Leidsche Rijn voor de nieuwe bewoners zelf betekent, maar geven zij tevens een bijzonder beeld van Nederland aan het begin van de 21e Eeuw.

De opening van de expositie wordt in aanwezigheid van de fotograaf verricht door wethouder Walther Lenting, op 27 maart om 16.00 uur. De tentoonstelling is tot en met juni gratis toegankelijk voor publiek. In het informatiecentrum is het boek van de tentoonstelling verkrijgbaar voor ¤ 24,50.