Ingezonden persbericht

Historisch dossier on-line over 65 jaar De Kuip

Nieuwe feiten en inzichten over de kuip

Volgende week woensdag, op 27 maart, bestaat Stadion Feijenoord ofwel de Kuip 65 jaar. Speciaal voor deze gebeurtenis is een uitgebreid onderzoek naar de sociale geschiedenis van dit stadion via internet toegankelijk gemaakt. Met veel nieuwe feiten en inzichten: de gemeente Rotterdam blijkt goed te hebben verdiend tijdens de succesjaren van Feyenoord. Tussen 1967 en 1977 kwam zestig procent van de stedelijke inkomsten bij sport uit de Kuip vandaan: bijna negen miljoen gulden. Ook blijkt uit statistisch onderzoek dat Feyenoorders minder trouwe stadionbezoekers dan tot nu toe werd aangenomen.

http://www.xs4all.nl/~jurryt/kuip97.htm

Op 27 maart 1937 werd het stadion feestelijk geopend. Het was meteen het grootste stadion van Nederland en dwong daarom het Olympisch Stadion zich uit te breiden met een extra ring. Anders kon Amsterdam fluiten naar internationale voetbalwedstrijden met zo'n enorme concurrent. Toen de interland Nederland-België in Rotterdam werd gespeeld, werd een monopolie voor Amsterdam van maar liefst 23 jaar doorbroken: tussen 1914 en 1937 werden alle thuiswedstrijden (op drie uitzonderingen in 1928 na) in de hoofdstad gespeeld. Daarmee is de reactie in Amsterdam op de Kuip makkelijk in te denken.

De Kuip is gedurende die periode het hart geworden van de club, de wijk en op goede tijden van Rotterdam en zelfs heel Nederland. Waar tevens het meest trouwe legioen zit, wordt gezegd. Maar is dat wel zo? De cijfers over zestig jaar bezoek aan de Kuip geven namelijk een ander beeld. Als Feyenoord slecht speelt, is dat meteen te zien in de toeschouwersaantallen
- al vanaf 1937. Twee keer dreigde het stadion zelfs te worden afgebroken! In het gedeelte 'De Kuip als hart van de club' wordt aangetoond dat aan de hand van de toeschouwersaantallen te voorspellen is op welke positie Feyenoord dat seizoen eindigde. Hoe eerder de knik naar beneden kwam in de aantallen, hoe slechter het jaar. Waarmee is aangetoond dat Feyenoorders niet door dik en dun naar het stadion gaan.

Ook wordt zichtbaar hoe de gemeente Rotterdam slapend rijk is geworden door de goede resultaten van Feyenoord. Topjaren waren tussen 1967 en 1977, toen Feyenoord zowel nationaal als internationaal aan de top stond. Dat merkte de gemeente duidelijk door een totale belastingopbrengst van f8.706.487,- Dat was zestig procent van de totale sportopbrengsten in Rotterdam! Misschien heeft deze stad in bestuurlijke nood nu nog iets aan deze informatie.

Verder is er aandacht voor onder meer de Kuip tijdens de Razzia van Rotterdam in 1944, hoe plassende mannen de bodem onvruchtbaar hebben gemaakt en waar het Feyenoord-bestuur de prijzenkast bewaarde tijdens de oorlog.

De hoofdstukken (allemaal in hoofdletters):
BERT HEESAKKER EN ZIJN STADION
DE HARTSLAG VAN DE KUIP
DE KUIP ALS SOCIAAL KLOPPEND HART
DE KUIP ALS HART VAN DE CLUB
DE KUIP ALS MELKKOE
DE KUIP ALS BELASTINGBETALER
DE KUIP ALS TRAMHALTE
DE TWEEDE WERELDOORLOG: INLEIDING
DE TWEEDE WERELDOORLOG: DAGELIJKSE PROBLEMEN EN ELLENDE

DE TWEEDE WERELDOORLOG: DE RAZZIA VAN ROTTERDAM
DE BEVRIJDING
HET WAS KOUD TIJDENS DE OPENINGSWEDSTRIJD
DE EERSTE RELLEN
DE POLITIE
POEPEN EN PLASSEN
DE SOCIALE TOEKOMST VAN HET STADION

http://www.xs4all.nl/~jurryt/kuip97.htm

Dit onderzoek werd in 1997 afgedrukt in het boek 'Stadion Feijenoord. Het origineel' naar aanleiding van het zestigjarige bestaan van de Kuip. Nu wordt dit geplaatst op een speciale bijlage van de site 'Uit Het Veld', nieuwsbrief over sportgeschiedenis. Dit gratis e-zine verschijnt belachelijk regelmatig en heeft zo'n 600 abonnees. 'Uit Het Veld' wordt gemaakt door Jurryt van de Vooren, sporthistoricus (06 2507 2994). Vorige week verscheen een historisch dossier over Ajax en een maand geleden een bundeling van artikelen over de geschiedenis van de Olympische Winterspelen.

'Uit Het Veld' is te vinden op http://www.xs4all.nl/~dilanus/veld.htm

Jurryt van de Vooren
Voor belachelijk regelmatig nieuwe informatie over sportgeschiedenis. Kijk op http://www.xs4all.nl/~dilanus/veld.htm