Partij van de Arbeid

Persbericht tweede kamerfracties pvda/cda

PvdA en CDA dienen wet tegen geweld in bij Tweede Kamer

Zwaardere straffen voor geweldplegers

Den Haag, 25 maart 2002

Volgens PvdA en CDA moet in het Wetboek van Strafrecht tot uitdrukking worden gebracht dat geweld niet getolereerd wordt en dat scherp tegen daders moet worden opgetreden. Zij maken zich zorgen over de toename van geweld. In 2000 werden ruim 90.000 gewelddelicten geregistreerd. Dat is ruim drie keer zoveel als in 1980. Daarom sturen Jo Horn (PvdA) en Theo Rietkerk (CDA)
woensdag 27 maart een voorstel tot wijziging artikel 304 van het Wetboek van Strafrecht naar de Tweede Kamer. Horn en Rietkerk nemen een eerder initiatiefwetsvoorstel (Kalsbeek/Van Heemst) over en breiden het op een aantal onderdelen uit.

PvdA en CDA beseffen terdege dat verhoging van de strafbedreiging bij geweldsdelicten op zich zelf geen afdoende antwoord is tegen de toename van het aantal geweldsdelicten

Uit onderzoek blijkt dat de samenhang tussen afzonderlijke beleidsmaatregelen van belang is bij de realisering van het voorgenomen beleid. Ook het versterken van de sociale infrastructuur (investeren in onderwijs, vroegsignalering, begeleiden van probleemjongeren, investeren in gericht gezinsbeleid) zijn van groot belang bij het aanpakken van geweldcriminaliteit.

Volgens Horn en Rietkerk dient de wetgever door het stellen van een duidelijke norm een maatschappelijk signaal af te geven: "Wij tolereren geen geweld en zeker niet tegen personen die opkomen tegen geweldsmisbruik en/of personen die met geweld worden geconfronteerd in hun beroepsuitoefening".

De indieners hopen dat de Tweede Kamer wil meewerken aan een spoedige behandeling van het voorgenomen wetsvoorstel.

Woensdag 27 maart lichten Horn en Rietkerk hun voorstel tot wijziging van artikel 304 van het Wetboek van Strafrecht toe aan pers. De presentatie vindt om 11.00 uur plaats in de Wttewaal van Stoetwegenzaal in het Tweede Kamergebouw. U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

Het voorstel is woensdag vanaf 09.00 uur onder embargo verkrijgbaar bij de afdelingen Voorlichting van PvdA en CDA.

Woordvoerders:

Voor verdere informatie:

Jo Horn (PvdA) (06 54244305)

Theo Rietkerk (CDA) (06 51603649)

Altie Blanken (070 3182698)

Hans v.d. Vlies (070 3182507)