Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

25 maart 2002, nr. 024

VWO-campus intensiveert dienstverlening aan het voortgezet onderwijs

Wageningen Universiteit opent vraagbaak en bezoekerscentrum

Op woensdag 27 maart verzorgt rector magnificus prof.dr.ir. Bert Speelman de opening van VWO-campus, het onderdeel van Wageningen Universiteit dat zich bezighoudt met onderwijskundige dienstverlening aan het voortgezet onderwijs. VWO-campus richt zich op activiteiten die de aansluiting tussen het vwo en de universiteit verbeteren en wordt mede gedragen door koppels van docenten van Wageningen Universiteit en vwo-leraren uit de regio. VWO-campus is onder meer de aanjager van de scholierenconferenties, de vraagbaak en dossiers op internet, de mobiele practica, de experimentenmarkt voor docenten en de VWO-werkplaats in het nieuwe bezoekercentrum.

Wageningen Universiteit wil met VWO-campus een bijdrage leveren aan de invulling van de tweede fase (het Studiehuis) in het middelbaar onderwijs en een doorlopende leerweg bieden aan vwo-leerlingen die in Wageningen komen studeren. Tevens worden zo de Wageningse werkvelden en studiemogelijkheden onder de aandacht gebracht van aankomende studenten. Ook wil de universiteit zo de vragen die op haar afkomen stroomlijnen, de contacten met het vwo verder verstevigen en haar onderwijs beter op het vwo afstemmen. VWO-campus stelt hiertoe kennis en materiaal beschikbaar aan het voorgezet onderwijs en vertaalt relevante onderzoeksresultaten of onderwijsmethoden naar de vwo-situatie in de vorm van profielwerkstuksuggesties, leerlingendossiers, lesbrieven of experimenten. Zeer succesvol zijn de mobiele practica (DNA, Enzym en Fotosynthese), waarin getrainde studenten op de school een praktische les verzorgen. VWO-campus functioneert ook als vraagbaak waar leerlingen en docenten specifieke vragen kwijt kunnen. De vragen kunnen via de website (www.vwo-campus.net) worden gesteld en relevante vragen worden door Wageningse deskundigen beantwoord. Daarnaast organiseert VWO-campus scholierenconferenties, zoals de succesvolle conferenties over klimaatsverandering (in 2001) en over voedsel (van 14 maart jl). In het nieuwe bezoekerscentrum is nu een permanente VWO-werkplaats ingericht, waar vwo-leerlingen kleine experimenten kunnen doen en on-line informatie kunnen zoeken.

Tijdens de opening presenteert VWO-Campus haar voorzieningen aan de universiteit en aan haar scholennetwerk. Prof.dr.ir. Bert Speelman verricht met een openingsspeech de aftrap, waarna een openingsact volgt. Daarna zijn workshops te volgen, onder meer over het studiehuis, wildbeheer in Kenia, het maken van een profielwerkstuk, anders eten en de internetvraagbaak en kan een rondleiding door de nabijgelegen tropische kas worden gevolgd.