KERKEN IN ACTIE

Delegatie naar Israel en Palestina

Nederlandse delegatie naar Israël en Palestina

Op initiatief van Cordaid, Icco, IKV, Pax Christi en Kerkinactie bezoekt een Nederlandse delegatie van 27 maart tot 1 april Israël en Palestina. De delegatie bestaat uit Lodewijk de Waal (voorzitter FNV), Hajo Meyer en Chris Tilanus (Een Ander Joods Geluid), Karel Blei (bestuurslid IKV), Jurjen Beumer (directeur oecumenisch centrum Stem in de stad Haarlem) en Jan Gruiters (directeur Pax Christi Nederland).

De delegatie gaat naar Israël en Palestina om de campagne United Civilians for Peace (UCP) te ondersteunen. Zij ontmoet de UCP-burgerwaarnemers, spreekt Palestijnse en Israëlische deskundigen en politieke vertegenwoordigers (mogelijk Peres en Arafat) over de situatie. Ook gaan de delegatiedeelnemers zelf waarnemen. Thema s die aan bod komen zijn: nederzettingen, vluchtelingen, sociaal-economische situatie, (geweldloos) verzet, positie van Palestijnse christenen, mensenrechten etc. Bezoek worden gebracht aan Gaza, Hebron, Bethlehem, Jeruzalem en Ramallah,

De UCP campagne zendt Nederlandse vrijwillige burgerwaarnemers naar Israël en Palestina. Momenteel verblijft de tweede groep in Gaza, Hebron, Bethlehem en Jeruzalem. Door hun aanwezigheid tonen zij solidariteit met de slachtoffers van het geweld en met organisaties die werken aan duurzame vrede. Daarnaast wil de UCP-campagne bijdragen aan een vredesproces dat moet leiden tot de uitvoering van internationaal recht waarin de mensenrechten en menselijke waardigheid van het Palestijnse volk wordt gewaarborgd en de veiligheid van Israëli en Palestijnen wordt gerealiseerd.